I de fyra nordligaste länen är ett 70-tal anslutna till Krav, Kontrollföreningen för ekologisk odling, och över 700 lantbrukare får stöd för ekologisk djurhållning. Flertalet av dessa finns i Västernorrland och Jämtland.
Problemet är att det inte finns någon fungerande kedja mellan produktion och konsumtion av det ekologiska köttet från Norrland.
Unikt samarbete
Före 2004 hade Swedish Meats (Scan) Kravslakt i Skellefteå och Östersund.- Det har dock aldrig gjorts någon riktig satsning på Kravslakt i Norrland, säger Hilda Runsten Norlander, projektledare vid Ekologiskt kött i norr.
Sedan 2004 har det alltså inte funnits något enda slakteri i Norrland som slaktar enligt Kravs regler. Men efter idogt letande har man nu funnit en intresserad slaktaktör, Norrbottensgården Slakteri i Luleå, som inlett ett unikt samarbete kring Kravgodkänd slakt med företaget Servera R & S, som säljer bland annat ekologiska livsmedel till restauranger och storkök, däribland skolmatsalar.
Ökad efterfrågan
- Vi förväntar oss en ökad efterfrågan på ekologiskt och Kravmärkt kött. Åre är ett exempel på en kommun som satsar mycket på ekologiska livsmedel. Genom avtalet med Norrbottensgården säkerställer vi tillgången på Kravmärkt kött, säger Jan Mattsson, försäljningschef (offentliga kunder) på Servera R & S, Region Nord.Den förra regeringen beslutade i våras att inriktningen ska vara, att 25 procent av den offentliga konsumtionen av livsmedel ska avse ekologiska livsmedel 2010.
Ingemar Hansson, vd på Norrbottensgården Slakteri, berättade vid en presskonferens på tisdagen att man inledningsvis kommer att slakta cirka 280 Kravgodkända nötkreatur, motsvarande 70-80 ton kött, per år. Djuren hämtas från gårdar i Norrbotten och Västerbotten. Hela volymen levereras till samarbetspartnern Servera R & S.
Fördubbling
- Men vi kommer förhoppningsvis att kunna fördubbla eller tredubbla den volymen, säger Ingemar Hansson, och påpekar att det inte funnits någon direkt anledning för köttproducenter att vara Kravlicensierade så länge man inte haft tillgång till certifierad slakt.Hansson hoppas att konsumenterna inom en inte alltför avlägsen framtid ska hitta norrländskt Kravmärkt kött även i butikerna frys- och färskvarudiskar. Han säger att det finns ett stort intresse hos handeln, och det gäller samtliga kedjor.
I dag slaktar Norrbottensgården i Luleå, en anläggning som invigdes för fem år sedan, cirka 3 500 nötkreatur per år. De 280 Kravgodkända slaktdjur som finns tillgängliga i Norrbotten och Västerbotten kommer därutöver.