Informationskampanj om boffning efter Yasmines död

Efter det tragiska dödsfallet på Örnässkolan där 14-åringa Yasmine dog efter att ha boffat torrschampo kommer får Läkemedelsverket i uppdrag att genomföra informationskampanjer om faran med boffning. "Det är angeläget att vi når ut med ytterligare kommunikationsinsatser till unga om riskerna med så kallad boffning", säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Flagga på halv stång Örnässkolan efter den tragiska händelsen i april då en elev dog efter att ha boffat torrschampo.

Flagga på halv stång Örnässkolan efter den tragiska händelsen i april då en elev dog efter att ha boffat torrschampo.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2023-09-09 06:00

I april i år hittades 14-åriga Yasmine död på en toalett på Örnässkolan efter att ha boffat torrschampo. Nu ger regeringen Läkemedelsverket i uppdrag att genomföra informationsinsatser om de skador som kan uppstå vid inandning av gaser eller flyktiga lösningsmedel, så kallad boffning.

– Att andas in drivgas kan vara mycket farligt och i vissa fall leda till akut hjärtstopp. Samtidigt är produkterna där drivgasen finns lätta att få tag i. Därför är det så oerhört viktigt att nå ut med information om riskerna, det kan rädda liv, säger socialminister Jakob Forssmed, i ett pressmeddelande. 

Regeringen skriver att det i "uppdraget ingår att sammanställa och tillgängliggöra kunskap om de risker som är förknippade med boffning och att stödja och komplettera de insatser som görs inom pågående uppdrag till Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna om att sprida information om lustgas och de skador som kan uppstå till följd av bruk av lustgas och inandning av flyktiga ämnen i berusningssyfte."

– Att inandas lösningsmedel eller gas kan ge skador för livet eller i värsta fall leda till döden. Trots det är det många ungdomar i grundskola och gymnasium som ägnar sig åt detta. Det är angeläget att vi når ut med ytterligare kommunikationsinsatser till unga om riskerna med så kallad boffning, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson. 

Efter dödsfallet på Örnässkolan ställde riksdagsledamoten och vice ordförande i socialutskottet Fredrik Lundh Sammeli (S) en fråga till regeringen och socialminister Jacob Forssmed (KD) och tryckte på behovet av informationsinsatser kring faran med boffning. 

Sammeli, som väckte frågan om informationsinsatser, välkomnar beskedet från regeringen, men tycker att regeringen borde gå längre. 

– Tydliga informationsinsatser är bra men jag är som lagstiftare beredd att gå längre om det framöver krävs för att skydda barn och ungdomar. Det kan handla om såväl förbud eller åldersgränser om vi ser att utvecklingen inte hejdas, säger Fredrik Lundh Sammeli. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!