Efter sin rosa resa skapade Tina en ny träningsform

När Tina Persson, 56, drabbades av bröstcancer tog hennes kropp stryk både psykiskt och fysiskt. Därefter utvecklade hon en ny form av träningspass, Yaps. "Jag brukar kalla det här passet för en massage för kropp, knopp och själ", säger hon.

YAPS är en kombination av yoga, avslappning, Pilates och stretch. Här ingår bland annat bekanta yogaövningar som "hunden" och "grodan", balansträning och styrka. Allt i ett lugnt tempo, med fokus på andningen.

YAPS är en kombination av yoga, avslappning, Pilates och stretch. Här ingår bland annat bekanta yogaövningar som "hunden" och "grodan", balansträning och styrka. Allt i ett lugnt tempo, med fokus på andningen.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2023-01-29 15:00

Klockan är 17.30 på torsdagseftermiddagen. Ett tio-tal personer har just rullat ut sina yogamattor och tagit plats i Örnäsets sporthall för att delta på hälsoinspiratören Tina Perssons Yaps-pass – en kombination av yoga, avslappning, pilates, styrka och stretch.

– Jag brukar kalla det här passet för en massage för kropp, knopp och själ. Sen andetaget, att lära sig att medvetet andas, säger hon och tar ett djupt andetag genom näsan.

– Vad skönt att bara stanna upp och andas, för det är så lätt att andetaget hamnar här uppe i halsen.

undefined
Passet inleds med en andningsövning. "Andas in, andas ut" säger Tina Persson.

Passet utvecklade Tina Persson efter sin bröstcancerresa – en sjukdom hon drabbades av hösten 2014.

– Jag upptäckte den själv, jag brukar säga att jag fick en pärla i mitt bröst. När jag duschade så kände jag den och tänkte, vad är det här? Jag har alltid varit rädd för sjukvård och sjukhus, så det var hemskt. Jag stoppade huvudet i sanden en stund först.

Men efter ett tag tog hon tag i saken och ringde vården.

– Jag fick veta att det var cancer. Jag brukar alltid säga rosa resa, för jag vill inte säga cancer och jag vill inte säga knöl. Jag har haft fokus på att hitta möjliga positiva namn istället.

Tina Persson opererades på Sunderby sjukhus och fick sedan strålbehandling under fem veckor i Umeå. Hon berättar att hon alltid levt en aktiv livstil – men när hon blev sjuk uppstod en rädsla för att träna.

– Vissa blir väldigt aktiva och är ute och springer som galningar och allting, men jag frös ihop. Och jag vet att på grund av min dåliga rygg så behöver jag träning och jag behöver göra vissa saker. Men jag blev helt plötsligt rädd för att träna på något konstigt vis och det blev inte av.

På midsommar 2015 fick hon ett rejält ryggskott – något hon beskriver som en hemsk smärta hon aldrig vill uppleva igen. Dessutom fick hon flera biverkningar av den medicinen hon fick äta under fem år efter sin strålningsbehandling.

– För mig var de biverkningarna panikångest, stresspåslag, hosta, ont i kroppen, humörsvängningar och rädsla.

Av sin naprapat fick hon rehabiliteringsövningar för att åter stärka upp sin rygg. Dessa valde hon att göra på morgonen i kombination med avslappnings- och stretchövningar. Det blev startskottet på träningspasset som hon senare valde att kalla Yaps.

– Jag började att bygga ihop saker jag tyckte om. Då kände jag att, gud det här är jättehärligt och så fortsatte jag med det för egen del. Jag kände hur min stress minskade, jag blev mer balanserad för dagen och kände att jag fick en bra arbetsdag. Och hur de här små musklerna i kroppen blev starkare, jag kände mig smidigare och värken i kroppen började på att släppa.

undefined
Tina Persson berättar att passet är utformat så att deltagarna själva kan anpassa det efter sin egen dagsform. "Jag brukar säga, att det är bra om man gör mycket andra träningar, styrketräning, springer och så. Då är det ett bra komplement. Och det passar både ung som äldre, män som kvinnor och stel som smidig. För du kan hitta din nivå och så går man därifrån".

I dag håller hon passet, som pågår i 50 minuter, två dagar i veckan. Alla övningar sker i ett lugnt tempo, där andningen står i fokus.

– Även om det är lugnt så får man träningsvärk av det, säger Kerstin Lindström, 49 år, som var en av dem som deltog på torsdagens pass.

Hon har tränat Yaps i ungefär ett halvår.

– Efter några gånger börjar kroppen längta efter det här. Eftersom jag jobbar med datorer och dansar så behöver jag sträcka ut. Det är nästan den här kattliknade känslan, som när man ser en katt som har vaknat. Ungefär den känslan är det att komma från ett sådant här pass.

– Det passar nästan alla, säger Tina Persson.

Bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen efter prostatacancer. Det finns olika typer av bröstcancer.

Drygt 8 000 personer får bröstcancer varje år. Några får cancer i båda brösten. Varje bröstcancer räknas för sig och därför är antalet diagnoser lite fler än antalet personer som får bröstcancer.

Män kan också få bröstcancer men det är mycket ovanligt, ungefär 40 personer om året i hela Sverige. 

De flesta blir av med sjukdomen efter behandling om den upptäcks tidigt. 

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!