Landstingsrådet Maria Stenberg bläddrade bekymrat i landstingets kvartalsrapport vid en presskonferens i landstingshuset på onsdagen. Orsak, en ganska så dyster läsning som bekräftar att hälso och sjukvårdsdivisonerna inte lever upp till de handlingsplaner landstingsfullmäktige beslutat om.
– Det är klart att man inte kan vara nöjd med det, sade Stenberg.
För år 2016 var landstingets prognos 322 miljoner kronor i positivt resultat. Den senaste kvartalsrapporten säger att landstinget inte når det målet. Prognosen nu är 190 miljoner kronor sämre vilket gör att ett reviderat beräknat resultat för 2016 blir 132 miljoner kronor. Några orsaker är att landstinget inte lyckats bromsa utgifterna för inhyrd personal, minskade skatteintäkter (trots skattehöjning) och ökade utgifter för patienter som vårdats utanför länet.
Några poster förbättrar läget. Dit hör att statsbidrag för läkemedel ökat med 48 miljoner kronor och 39 miljoner kronor extra har tillförts i bland annat asylbidrag.
Kostnaderna för inhyrda läkare inom närsjukvården har ökat. Tredje kvartalet 2015 låg de på 108,7 miljoner kronor, i augusti år är den ackumulerade kostnaden 114,8 miljoner kronor.
– Vi har inte lyckats bromsa den utvecklingen och skulle vi sätta ett totalstopp för inhyrda läkare skulle många hälsocentraler stå helt utan läkare, pekar Veronica Sundström på det problemet.
Länssjukvården har hittills kostat 131 miljoner kronor mot 117 miljoner kronor samma period förra året och närsjukvården har kostat 271 miljoner kronor mot 213 miljoner kronor tredje kvartalet förrra året.
Till bilden hör också att den skattehöjning som gav 621 miljoner kronor extra i år har helt ätits upp. Den dåliga ekonomin skapar ett par direkta åtgärder. Reglerna kring övertid ska skärpas och vårdtider vid bland annat Piteå älvdals sjukhus ska ses över.
Oppositionsrådet Mattias Karlsson är inte oväntat kritisk.
– Landstingsledningen har tappat kontrollen. Kostnaderna ökar samtidigt som landstingets producerar mindre vård. Detta håller inte ihop, säger Karlsson, som tidigare i år yrkade på att inte ge landstingsstyrelsen där han själv ingår, ansvarsfrihet.
Det kan bli aktuellt igen när räkenskaperna för 2016 ska granskas.
– Fortsätter det så här tycker jag att revisorna inte ska föreslå ansvarsfrihet, säger han.