Dyster prognos - länet tappar tusentals jobb

Innan året är slut har 2 000 personer varslats om uppsägning i Norrbotten. Nästa år försvinner drygt 2 000 jobb till. Finanskrisen och lågkonjunkturen ger inte bara milda svallvågor i länet.- Situationen är allvarlig, säger Anders Pekkari, (bilden) utredare.

De flesta parametrar pekar uppåt och väntas ge positiva effekter på arbetsmarknaden. Samtidigt konstaterar utredaren Anders Pekkari att två tredjedelar av de arbetssökande helt eller delvis saknar kompetens för många av de nya jobben.

De flesta parametrar pekar uppåt och väntas ge positiva effekter på arbetsmarknaden. Samtidigt konstaterar utredaren Anders Pekkari att två tredjedelar av de arbetssökande helt eller delvis saknar kompetens för många av de nya jobben.

Foto: Maria Johansson

LULEÅ2008-12-10 06:00
Tongångarna och siffrorna var dystra när arbetsförmedlingen presenterades sin prognos för 2009 i Luleå i går.
Den senaste tiden har varslen duggat tätt i länet och det lär de fortsätta göra även nästa år. Totalt kommer 4 000 norrbottningar att förlora jobbet under 2008 och 2009. Många av dem inom tillverkningsindustrin och byggsektorn (se faktarutan).
Utredaren Anders Pekkari har arbetat med att göra prognoser i 20 år, men frågan är om han lyckas helt rätt denna gång. De nästan 700 intervjuer med olika arbetsgivare genomfördes nämligen innan finanskrisen och sammanfallande lågkonjunkturen slog till. Korrigeringar har därför fått göras efter hand.
- Men vi vet inte heller hur det kommer att bli med räntorna och hur den amerikanska ekonomin kommer att utvecklas när den nya presidenten tillträder.
Hur som helst blir det inga milda svallvågor som drabbar Norrbotten:
Enligt prognosen kommer en nedgång att ske inom de flesta branscher och både inom privat- och offentlig sektor. Malmfälten klarar sig generellt bättre än kusten på grund av de sedan tidigare stora investeringar där. Husbyggnadssektorn får en klar nedgång, medans anläggningssektorn klarar sig bättre.
Tjänsteföretag får en stor nedgång och hushållens köpkraft minskar. Detta påverkar både handeln, hotellen och restaurangerna.
- Det handlar inte om så stora varsel som i början av 90-talet, men det är allvarligt, säger Anders Pekkari.
Anders Pekkari och Göran Nilsson, chef för arbetsförmedlingen, hoppas att regeringens åtgärdspaket får en lindrande effekt. Bland annat handlar det om att de som varslas ska få omedelbar hjälp och coachning för att komma ut på arbetsmarknaden igen och antalet nystartsjobb fördubblas.
- Det är exceptionella förhållanden som råder, men en prognos ska heller inte helt slå in. Inte om vi sätter in de rätta åtgärderna, säger Pekkari.
Läs mer på sidan 12.
Fakta Inom dessa branscher försvinner/skapas jobben
Tillverkning:- 550 jobb
Utbildning och forskning: - 400 jobb
Handel och kommunikation: - 350 jobb
Offentlig förvaltning: - 250 jobb
Bygg, el och vatten: - 200 jobb
Finans- och företagstjänster: - 150 jobb
Personliga och kulturella tjänster: - 100 jobb
Jord och skog: - 50 jobb
Vård och omsorg: + 50 jobb
Totalt: - 2000 jobb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om