Drunknad sälunge i olagliga nät

Länsstyrelsens fiskekontrollanter fann under helgen två olagliga nät i Luleå skärgård. I nätet satt både levande och halvrutten fisk, samt en drunknad sälkut som förmodligen gått en plågsam död till mötes.

Näten som hittades under helgen i Luleå skärgård var våldsamt tilltrasslade och innehöll både levande och halvrutten fisk, plus en drunknad sälkut som förmodligen gått en plågsam död till mötes.

Näten som hittades under helgen i Luleå skärgård var våldsamt tilltrasslade och innehöll både levande och halvrutten fisk, plus en drunknad sälkut som förmodligen gått en plågsam död till mötes.

Foto: Länsstyrelsen

LULEÅ2008-05-19 11:12
För en vecka sedan beslagtog länsstyrelsens fisketillsyn ett tjugotal olagliga nät i södra Piteå skärgård. Flera av näten hade legat ute lång tid och innehöll död och döende fisk. Nu upprepar sig historiens vid fisketillsyn i Luleå skärgård.
Under helgen hittades två nät som legat ute en längre tid. Näten innehöll fiskar av olika arter som var i varierande skick från levande till halvt ruttna. I näten satt också en drunknad sälkut.
"Spökfiske"
Förekomsten av så kallade "spökfiskande" redskap, fiskeredskap som tappas bort och sedan under lång tid fortsätter att fånga fisk - men även andra djur som fåglar och sälar - är ett välkänt problem inom fiskeförvaltningen.
- De spöknät som vi hittat har uteslutande legat i skyddade lägen och på mycket grunt vatten. Vi tolkar det som ren försummelse från den fiskandes sida. Tyvärr måste vi konstatera att detta verkar vara vanligare än vad vi tidigare har trott, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Plågsam död
I de nät som beslagtogs i Luleå skärgård fanns också en liten sälkut som drunknat i nätet trots att djupet där nätet låg endast var 1,5 meter.
- Det kan inträffa att man får både säl och sjöfågel i sina nät öven om man sköter dem, fast det är klart att risken ökat om näten ligget ute längre, säger Dan Blomkvist.
- Det verkar som om sälstammen fortsätter att växa, så någon risk för stora ekologiska skador finns förmodligen inte. Men för det enskilda djuret så innebär det självklart en plågsam död.
Länsstyrelsen påpekar att det borde vara en självklarhet för alla att man vittjar sina nät varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om