Löfroth arbetade tillsammans med sex andra personer med att rengöra en kalkugn när olyckan inträffade vid 23-tiden på kvällen. I en våldsam explosion strömmade plötsligt het ånga och frätande kalk ut över de som arbetade där.
23-årige Johan Löfroth från Piteå omkom, kollegan Gustaf Seppelin Solli brännskadades mycket svårt och tillståndet var ett tag livshotande, tre andra personer skadades också men inte lika allvarligt.
Och det är den dödsolyckan rättegången egentligen handlar om. Den inleds på onsdag i nästa vecka och ska pågå under tio dagar.
Men på fredagen tjuvstartade man med en så kallad bevisupptagning, där Mehmet Arpaci från Luleå berättade om den olycka han var med om några timmar tidigare samma dag.
Åklagaren – och även Arpaci själv – menar att om företaget tagit den olyckan på allvar hade dödsolyckan kunnat undvikas, då hade Johan Löfroth levt i dag och Gustaf Seppelin Solli varit en oskadd ung man, som kunnat leva ett helt normalt liv istället för att ha skador för livet som väsentligt påverkar hans liv och livskvalitet.
I tinget i Luleå berättade han på fredagen om hur han, nyutexaminerad från skolan, kommit att gå vid sidan om en mer erfaren anställd som lärling, hur han känt sig pressad att delta i ett arbete han inte visste vad det handlade om, hur det var tänkt att utföras eller att det kunde vara farligt och att han borde haft för arbetet anpassade skyddskläder.
Och när arbetskamraten la ner verktygen och for hem med orden ”nä, det här går inte” (enligt honom underförstått ”det är för farligt”) vågade han inte följa efter.
– Jag var ny på jobbet, jag vågade inte bli osams med arbetsledaren, han hade ju skickat dit mig och sagt att jag borde engagera mig och hjälpa till, sa Mehmet Arpaci.
När het ånga plötsligt träffade honom i ansiktet och på händerna, sprang han i panik till ett tvättrum flera våningar ner och sökte först timmar senare upp akuten, då den brännande smärtan inte ville ge med sig.
Men arbetet vid kalkugnen fortsatte – och vid 23-tiden samma kväll inträffade dödsolyckan.
Efter flera års utredande beslutade kammaråklagare Stig Andersson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål att åtala en tidigare arbetsledare vid Nordkalk AB för arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada samt att föra en talan om företagsbot mot bolaget.
LÄS OCKSÅ: Åtalas för dödsolyckan
LÄS OCKSÅ: Två frias från misstankar
Två tidigare brottsmisstänkta, en annan arbetsledare och företagets Sverigechef, avfördes från utredningen då brott inte gick att styrka.
Utredningen komplicerades av att flera olika underentreprenörer anlitats av Nordkalk, bland annat då Empower som Mehmet Arcadi, Johan Löfroth och Gustaf Seppelin Solli jobbade för, men åklagaren menar att Nordkalk bär ansvaret – något han ämnar bevisa under den tio dagar långa rättegången.
LÄS OCKSÅ: Facket rasar efter ny olycka
LÄS OCKSÅ: Det är inte meningen man ska dö på jobbet
Redan på fredagen fanns både Johan Löfroths anhöriga, överlevande Gustaf Seppelin Solli och andra arbetskamrater och närstående på plats.
– Det är jättejobbigt, men samtidigt skönt att det äntligen blir ett avslut. Vi kommer att vara här under hela rättegången, både jag och mamma och pappa, säger brodern Peter Löfroth.
Även Gustaf Seppelin Solli tänker vara med så mycket han orkar och hinner. Han är också inne på att det är litet jobbigt att riva upp allt igen, men samtidigt lite revanschlysten.
– Nu är jag är nog mest ute efter att få ”knipa till” nån ansvarig, säger han och påpekar att Nordkalk knappt hört av sig efter olyckan, men att hans egen arbetsgivare Empower har stöttat.