Tingsrätten har sagt sitt i ärendet där två poliser, vakthavande polisbefälet och den polisman som arbetade i arresten i det uppmärksammade målet där två poliser stod åtalade för att ha vållat diabetessjuke Jimmy Kallunkis död i polisarresten 2010.
När det vakthavande befälet hade fått information om att Kallunki var svårt diabetessjuk beordrade han polismannen som tjänstgjorde i arresten att väcka Kallunki och fråga om insulinmedicineringen.
Men senare kom han själv ned till arresten och kunde konstatera att Jimmy Kallunki inte var kontaktbar.
"Fullgjort sin skyldighet"
Enligt tingsrättens dom har det vakthavande befälet därmed fullgjort sina skyldigheter genom att be polismannen kontrollera Kallunkis tillstånd.
Åtalet mot polisbefälet för vållande till annans död alternativt tjänstefel ogillades därför helt.
Polismannen fälldes för tjänstefel för att han inte på polisbefälets uppmaning väckt Kallunki, kontrollerat om han behövde ta sitt insulin och återrapporterat detta. Påföljden blir 12 000 kronor i dagsböter.
Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har bestämt att polismannen får behålla jobbet trots den fällande domen.
Tingsrättens dom har överklagats av Pär G Lindell, tillförordnad chefsåklagare vid riksenheten för polismål.
"Korrekt dom"
- Åklagaren vill att hovrätten ska döma min klient. Jag anser att tingsrättens dom är korrekt och vi motsätter oss ändringsyrkandet från åklagaren, säger polisbefälets försvarare, advokat Anton Strand innan han gick in till hovrättsförhandlingen.
Förutom åklagarens överklagan har den dömde polismannen klagat på tingsrättens dom med ändringen att hovrätten ska fria även honom.
Inga nya vittnen
Hovrättsförhandlingen kommer att bli densamma som skedde i tingsrätten.
- Det är inte påkallat några nya vittnen eller tilläggsförhör, säger Anton Strand.