”Det kändes absurt att bli inkastad i häktet”

Torsdagen i tingsrätten gick åt till förhör av både de misstänkta i skattehärvan och av Älvsbyföretagare som ställt fakturor på Älvsby taxi för jobb i privata villor.

Bohlin menar att det finns mycket som kan ha blivit fel i rapporteringen som tyvärr inte finns kvar.

Bohlin menar att det finns mycket som kan ha blivit fel i rapporteringen som tyvärr inte finns kvar.

Foto: Maria Johansson

Luleå2018-09-27 20:37

David Lindström är vd för Älvsby taxi och under rättegångens andra dag fick han komma till tals då dagen inleddes med ett förhör som räckte fram till lunchtid. Han kunde berätta om bakgrunden och åren i Älvsby taxi som Magnus Boman inte klarade av att prata om. Han uppgav att han under de första förhören vid razzian 2015 kanske kan ha svarat fel då han varit chockad av upplevelsen och fick fråga efter fråga om faktura efter faktura.

– Tidigt en höstmorgon så stormade det in tio poliser och diverse utredare. Jag fattade absolut ingenting. Det kändes absurt att bli inkastad i häktet och vänta på förhör, precis som om det vore en film. Det är superdimmigt och konstigt. Jag kände väl ivern att komma därifrån men jag försökte svara enligt bästa förmåga, säger David Lindström.

Åklagare Andreas Bogseth gick åter igenom fakturorna och ställde frågor till Lindström som antingen valde att styrka fakturorna som helt riktiga, eller medgav att de är felaktigt ställda och gäller jobb på villan. I de fallen som han medgav att fakturan var felaktigt ställd så ska meningen ha varit att pengarna skulle dras från ett avräkningskonto som han haft sedan företaget köpte hans taxibil. Någon avräkning har dock inte gjorts i de här fallen.

– Det är väl missat. Min tanke har inte varit att uppsåtligt göra fel, säger David Lindström.

Åklagare Bogseth undrade varför han inte instruerade den som skötte papprena under den tiden på Älvsby taxi.

– Som sagt var. Jag var inte så insatt i bokföringen mer än att jag hade ett avräkningskonto, säger David Lindström.

En av fakturorna kretsar kring en värmepump för 46 000 kronor som installerats i villan. Den skulle dock först gå till taxihuset som haft problem med värmen. Efter att ha frågat experter om hur det fungerar i taxihuset beslutade han sig för att ta den till sin villa, med tanke att den skulle dras från avräkningskontot. Entreprenören som levererat pumpen uppfattade dock aldrig att det varit prat om att den kanske skulle till taxihuset.

– Jag tror jag levererade till David. De väger ju nästan 300 kilo så det är inget man bär runt på i onödan. Jag kan inte ha förstått det på annat sätt än att han skulle ha den i sin bostad. Jag har bara varit där och jobbat, aldrig på taxi, säger företagaren.

De fyra hantverkarna som vittnade hade alla fakturerat Älvsby taxi. I vissa fall för jobb som delvis utförts på taxi och delvis i Bomans eller Lindströms villor.

Lindström styrkte riktigheten i fakturorna från Bohlins som helt korrekta för det arbete som de utfört på Älvsby taxi, främst för att uppfylla krav som Mekonomen ställt på lokalen. Vid tiden för skatterazzian hade inte Bohlins BMM fakturerat honom privat för arbetet som utförts på villan, det skedde först 2016, året efter. Åklagare Bogseth undrade hur det kunnat ta sån tid.

– Jag har påtalat och visat tidigare att jag absolut inte är nöjd med en stor del av arbetet som utförts hemma hos mig. Jag har velat att mycket ska göras om. Jag har pratat med konsumentombudsmannen som avrådde mig från att betala den och jag har än i dag inte tänkt betala fakturan innan jag är nöjd med arbetet, säger Lindström.

Magnus Bohlin blev den sista att förhöras av alla misstänkta. Han beskriver tiden som åtalet gäller som en ganska tuff period med nyfödda barn samtidigt som han blev ensam ägare och drog nästan hela lasset i företaget själv med allt vad det innebar. Han styrkte Lindströms berättelse om tvisten och menade att de kommer att tvista vidare. Även Boman ska faktiskt ha fakturerats privat av Bohlin, dock en lång tid senare.

Bohlin fick redogöra för hur lönerapporteringen, arbetsloggar och körjournaler fungerar. Åklagaren menar att Bohlin haft en anställd som arbetat i huset när arbetet fakturerats till Älvsby taxi vilket ska visas av den dokumentationen.

– Är tidrapporterna fel, körjournalen fel, och även projektrapporten fel? undrade Bogseth.

– Det har gått för lång tid för att kolla upp. Han kan ha skrivit fel namn, lånat ut bilen och ändå varit i taxilokalen. Om rapporten funnits kvar hade vi kunnat kolla exakt, säger Bohlin.

Det var flera av de beslagtagna dokumenten som han inte kände igen och hänvisade till att någon annan kan ha använt platsen. Förhöret av Bohlin fick avsluta torsdagen. Fredagen blir den tredje och sista dagen i rättegången då det är dags för slutpläderingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!