"Det finns risker med alla metoder"

Det var ett väldigt ovanligt och svårt ställe för en kalkklump, som få människor har kompetens för. Det menar Nordkalks produktionsdirektör.

Olycksplatsen. Här, vid Nordkalks anläggning, inträffade olyckan som tog Johan Löfroths liv och skadade fyra andra svårt.

Olycksplatsen. Här, vid Nordkalks anläggning, inträffade olyckan som tog Johan Löfroths liv och skadade fyra andra svårt.

Foto: Maria Johansson

Luleå2017-02-07 19:30

Mikael Wendel har haft samma uppdrag förut, men just 2011 – då dödsolyckan i kalkugnen inträffade – jobbade han med annat och befann sig i Ryssland under några år. Hade han varit produktionsansvarig då, hade Nordkalks problem i Luleå kanske inte fått de oerhörda konsekvenser som de så småningom ledde fram till.

Nu blir ju det bara spekulationer, men under tisdagens rättegång berättade Wendel att han hade betydligt större erfarenhet av just schaktugnar än vad den dåvarande chefen hade.

– Jag hade i vart fall haft mer detaljkunskaper och ställt andra frågor, om jag blivit kontaktad i ärendet, men det är ju svårt att svara på om det verkligen påverkat vad som sen hände, sa han.

Produktionschefen, som kallats som expertvittne av både företaget och av åklagaren, konstaterade att sintertillväxt är ett relativt vanligt problem i kalkugnar och att man i branschen har stor erfarenhet av att bekämpa sådana kalkklumpar, men att platsen som den satt på – långt upp i schaktet – var oerhört ovanlig och svåråtkomlig.

Varje tillfälle då sintertillväxt uppstår är en egen "individ" och vilken metod som ska användas måste avgöras från fall till fall, sa produktionschefen.

– Men det är ytterst få människor som har kompetens att göra den bedömningen, särskilt i det här fallet. Alla metoder är förenade med en viss risk.

Han berättade också om de olika metoder som finns och konstaterade att den metod som användes, kanske inte var den bästa.

Att spruta stora mängder vatten på kalkklumpen (för att få en kemisk reaktion) ger sämre effekt och är en metod som används vid anhopningar långt ner i schakten, som ett alternativ för att slippa gå in i ugnen och mekaniskt angripa klumpen.

På frågan om varför olyckan inträffade, sa chefen att han givetvis inte med säkerhet vet men att han utifrån sin erfarenhet har två teorier:

Den första var att en större mängd vatten samlats i ugnen och förångats väldigt snabbt ("exploderat") då en kalkklump lossnat och ramlat ner i det heta vattnet. Den andra teorin var att ett ras uppstått i det andra schaktet och orsakat en pumpverkan av kalkdamm och ånga in i det andra schaktet, där arbetet pågick.

Under tisdagen hördes också Nordkalks vd och en arbetsmiljösamordnare som tidigare arbetat vid företaget.

Under onsdagen håller parterna sina slutanföranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!