Kent Ögren är nöjd med årets Konst i det gröna.
– Det är en riktig endorfinkick när hela maskineriet fungerar och vi möter nöjda besökare och utställare. Det känns riktigt bra, säger han och tillägger att det inte bara var föreningens förtjänst att allting fungerade som planerat.
– Vi har sponsorer som bidrar till evenemanget och vi har också hjälp från Luleå kommun.
Han berättar att det behövdes en del förberedelser eftersom evenemanget inte genomförts på två år på grund av coronapandemin.
– Det var inställt 2020 och 2021. Den här typen av arrangemang bygger på ideella krafter och när det genomförs varje år blir det lite av ett självspelande piano, men nu när det är första gången på länge har vi behövt gå igenom och repetera vad som ska göras.
Hur många besökare hade ni?
– Det vi kan konstatera är att det var ett väldigt välbesökt arrangemang. Jag uppskattar att det under de två dagarna var fler än 2 500 besökare, kanske närmare 3 000 besökare. Det är rekordår i modern tid när det handlar om antalet besökare, säger han och fortsätter:
– Det är nöjda besökare och nöjda utställare. Oavsett om konstnärerna säljer mycket eller lite så får de visa upp sin konst och skapa nätverk.
Varför tror du Konst i det gröna är så uppskattat?
– Det är lite av en folkfest. Dels är det en tradition, det har varit i gång sedan 1976 så folk vet att det finns, och dels är det en folkfest. Många besökare berättar att deras släktingar kommer upp då för att komma dit. Sedan är det ett koncept som passar alla åldrar och det finns allt ifrån amatörer till etablerade konstnärer. Det var hög kvalitet i år.
Hur ser planerna ut inför nästa år?
– Vi ska göra smärre justeringar. Skyltarna som konstnärerna får hänga konsten på börjar bli lite ålderstigna och vi har funderingar på hur man skulle kunna utforma nya skyltar på ett bra sätt. Fastsättningen av skyltarna med hjälp av en maskin är en ekonomisk fråga. Kan man hitta någon lösning på ett system där vi slipper göra hål i marken så skulle det kunna få ner kostnaden. Vi har också fått önskemål från konstnärer om fler brädor på sina skyltar för att de ska kunna hänga konsten på ett bra sätt. Det ska vi försöka lösa, säger Kent Ögren.