– Dels har vi märkt av ett allt hårdare debattklimat, det har varit ganska mycket fokus på hur debatten förs och att det finns vissa åsiktskorridorer man bör hålla sig inom. Men dels handlar det också om ökade kommunikationsvägar, alla politiker finns på sociala medier, har facebookprofiler eller twitterkonton. Det är lätt att kontakta dem i dag och föra fram sina åsikter, säger Simon Matti, statsvetare vid Luleå tekniska universitet.
Hur ser du på regeringens ambition om att skärpa straffen för den här typen av brott mot förtroendevalda?
– Man kan resonera som så, att det är en viktig markering. Att det är en annan sak att rikta sig mot en förtroendevalda i dess egenskap som förtroendevald än mot en random person. Detta just för att de förtroendevalda har en demokratisk funktion, det blir inte bara individen man utsätter då utan hela systemet som individen hjälper till att upprätta, säger Simon Matti.
Han är dock samtidigt tveksam till om hårdare straff skulle stävja utvecklingen.
– Detta har ökat över tid det finns inga skäl att tro att det skulle försvinna eller plana ut, utan det är något vi får leva med. Det finns alltid idioter som går över gränsen och nu har de mycket enklare att höras och komma fram, säger Simon Matti som menar att särskilt flyktingfrågan väcker starka känslor hos folk.
– Men att vara exempelvis ett kommunalråd eller ett regionråd, det är en utsatt position även utan hotelser. Det är något vi aldrig kommer ifrån.