De avråder landsmän plocka bär

Usla löner och dåligt med bär gjorde att flera hundra thailändska bärplockare gick ut i strejk i Norrbotten i fjol. Migrationsverket presenterade i går nya regler som ska undvika att fler far illa, men de thailändare som fanns på plats vill helt stoppa ruljangsen.

Chitrawan Sandberg (till höger), ordförande för den thailändska föreningen i Norrbotten och Amon Kaewsit tycker inte att den svenska regeringen agerat tillräckligt för att hjälpa de thailändska bärplockarna som for illa i fjol.

Chitrawan Sandberg (till höger), ordförande för den thailändska föreningen i Norrbotten och Amon Kaewsit tycker inte att den svenska regeringen agerat tillräckligt för att hjälpa de thailändska bärplockarna som for illa i fjol.

Foto: Laila Bäckström

LULEÅ2010-05-19 06:00
Migrationsverket har de senaste sex månaderna sett över regelverket och beslutat om nya riktlinjer för både bärbranschen och bärplockarna (se faktarutan). Detta presenterades i samband med en "Öppet hus" dag i Luleå i går.
- Vi kan inte garantera att fler inte far illa, men vårt uppdrag är att titta på de villkor som arbetsgivarna erbjuder bärplockarna och det kommer vi att göra noggrant, säger Gunilla Wikström, Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Norrköping.
Innan Migrationsverket tar sina beslut ska också fackförbundet Kommunal granska ansökningarna.
Migrationsverket ställer dock inte krav på att arbetsgivaren ska betala resan, eller kontrollerar hur bärplockarna får ihop pengar till detta. Det enda kravet är att man behöver tjäna minst 13 000 kronor före skatt/månad för att kunna leva och arbeta i Sverige.
- Men det är inte Migrationsverkets ansvar att se till att arbetsgivarna sedan uppfyller villkoren, säger Gunilla Wikström som menar att detta endast görs i ansökningar om "förlängt arbetstillstånd".
"Blir lurade"
På plats fanns Chitrawan Sandberg, ordförande för den thailändska föreningen i Norrbotten och Amon Kaewsit som startat en förening tillsammans med Svenska kyrkan för att hjälpa de thailändare som fortfarande är svårt skuldsatta sedan förra året.
- Det känns inte som att den svenska regeringen gjort tillräckligt, säger Amon Kaewsit.
De menar att regeringen och Migrationsverket inte "ser hela bilden" av problemet. Enligt dem måste många thailändare låna ihop pengar till resan, för att betala av detta måste de först jobba gratis i två månader.
- Det bästa vore om Migrationsverket inte skulle ge några fler tillstånd. De thailändska bärplockare som kommer hit blir bara lurade. Nu är de thailändska bemanningsföretagen i gång och raggar bärplockare bland fattiga risbönder. För att ha råd att betala resan till Sverige så måste de först låna runt 21 000 kronor av olika finanshajar. Det hela liknar rena maffian, menar Chitrawan Sandberg.
Färre bärplockare
Hon har vid flera tillfällen åkt runt och hälsat på bärplockarna i Thailand, många har i snitt skulder på runt 20 000 kronor. De har förlorat sina risfält eller vågar inte åka hem igen, utan hankar sig fram på låglönejobb i Bangkok. Barnen drabbas eftersom föräldrarna inte har råd att låta dem gå i skolan.
Migrationsverket tror dock att det blir färre bärplockare i skogarna i år.
Ännu har ingen ansökan om arbetstillstånd kommit in till myndigheten. Att plocka bär och sedan sälja går dock även att göra på ett turistvisum.
Cirka 6 000 thailändare fick enligt Migrationsverket arbetstillstånd för att "plocka vilda bär" i Sverige i fjol.
FAKTA Nya regler för bärplockarna
Migrationsverket ska handlägga ansökningar om arbetstillstånd för bärplockare på samma sätt som övriga yrkesgrupper.
Plockarna omfattas av ramavtalet med Skogs- och lantarbetsgivarförbundet. Avtalad minimilön är 16 372 kronor i månaden före skatt/ för en heltidstjänst/ respektive 17 730 kronor om plockaren är anställd av ett utländskt bemanningsföretag.
Bärplockarna har rätt till extra lön för jobb på obekväm arbetstid och övertid, enligt båda avtalen.
Skogsbärbranschens intresseförening, SBIF, är inte längre delaktiga i prövningen av arbetstillståndet.
Källa: Migrationsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om