Att elen har börjat kosta mycket pengar har nog alla märkt. Lasse Ejeklint, som är klimatcoach på Vattenfall, får många fler samtal nu från personer som är oroliga för sina höga elräkningar.
– Den vanligaste frågan jag får är från villaägare som frågar, efter att ha jämfört elräkningen med grannen: "Är jag normal". Vi har gjort en studie mellan exakt likadana radhus och det kunde skilja nästan 100 procent i elförbrukning. Ingen behöver vara slösaktig utan de kan till exempel ha olika stora familjer som idrottar mycket och därmed duscha mycket. Den andra frågan handlar om vad de kan göra för att sänka elkostnaden, säger Lasse Ejeklint.
Här finns det en hel del att göra som inte kostar något men ger effekt. I en villa är uppvärmningen ungefär hälften av energikostnaden. En fjärdedel uppvärmingen av varmvattnet och en fjärdedel är allt annat som belysning, datorer, tv och underhållning.
– Jag tycker man ska involvera hela familjen för att få det här resonemanget. Hur länge duschar man. Man kan ta tid och sedan korta tiden med en minut. För de yngre kan man ha en morot att om de lyckas spara så här många kilowattimmar el så höjer vi veckopengen, säger Lasse Ejeklint, som nyligen kom ut med boken Energismart – spara el och pengar på Mondial förlag.
– Förlaget tog kontakt med oss för de såg att det saknades en bok, men jag var skeptisk till en början. Vem kan vara intresserad av energifrågor, men det har visat sig att intresset är stort, säger han.
Här är ett tips. Hur vet man att man har en bra dusch?
– Jo, gör hinktricket. Sätt en 10 liters hink under duschen. Tar det mindre än en minut att fylla hinken så är det en slösaktig dusch. Tar det mer än en minut så är det en okey dusch, säger Lasse Ejeklint.
Många elslukare är sådant man inte ser, som elektrisk golvvärme i badrummet.
– Ofta sätter man upp temperaturen på golvvärmen till kanske 23 grader, men har 20 grader i huset. Luften tas från huset in i våtutrymmet där utsuget finns. Golvvärmen kämpar för att få upp luften till 23 grader som sedan sugs ut. Sänk golvvärmen till samma temperatur som i huset och stäng av golvvärmen under sommarhalvåret. Detsamma gäller handdukstorken som man kan slå av när den inte används, säger Lasse Ejeklint.