Nu testas app för psykiskt välmående i skarpt läge

I drygt två år har appen Chatpal utvecklats för att med hjälp med artificiell intelligens, AI, vägleda personer till psykiskt välbefinnande. Nu släpps appen till allmänheten.

En av fördelarna med Chatpal är att den är tillgänglig dygnet runt menar Nadja Ståhl.

En av fördelarna med Chatpal är att den är tillgänglig dygnet runt menar Nadja Ståhl.

Foto: Jeanette Bergström

Luleå2022-01-31 14:00

Luleå tekniska universitet har i samarbete med Norrbottens kommuner och Region Norrbotten samt forskare från ytterligare tre länder utvecklat ChatPal-appen som nu är redo att testas av intresserade personer över 18 år. Tanken är att appen som innehåller artificiell intelligens, AI, ska förmedla information om psykisk hälsa baserat på forskning och beprövad erfarenhet och vägleda användaren för att främja sitt psykiska välbefinnande. Nadja Ståhl har ingått i projektets rådgivande grupp – Advisory Board – och har nu rollen som ambassadör för appen.

– Jag studerade till sjuksköterska för något år sedan och fick en fråga från de som jobbade i chatpal-projektet om jag ville vara med i projektets Advisory Board. Det kändes intressant och eftersom det här är en av mina hjärtefrågor så jag tackade ja.

Nadja Ståhl har vuxit upp i en familj där missbruk förekommit. För henne är det därför viktigt att engagera sig för att förebygga psykisk ohälsa. 

– Eftersom jag pratar mycket om min egen barndom och hållit föreläsningar om saker som handlar om psykisk ohälsa så känns det som att jag kan koppla ihop det med min barndom och därmed hjälpa andra. När man känner sig ensam och behöver någon att prata med kan kännas jobbigt att vända sig till någon fysisk person Appen ska inte behandla psykisk ohälsa utan främja psykiskt ​välbefinnande. Så att vara ambassadör för den kändes självklart för mig.

På vilket sätt kan en app vara till hjälp?

– Det kan vara som en kompis som man chattar med. Man kan få stöd för att komma ner i varv eller få tips på aktiviteter att göra. Den kan även ge råd att söka hjälp från vården om det behövs. Det handlar om att främja psykisk hälsa och är som ett stöd genom att vara någon att chatta med. När jag var i tonåren och mådde dåligt var det ofta om nätterna jag kunde ligga vaken, känna mig ensam och inte ha någon att prata med. Att då kunna skriva med någon och få hjälp med sina tankar tror jag kan vara ett bra komplement. 

Catrine Kostenius, forskare vid Luleå tekniska universitet, understryker att ChatPal-appen ska användas för att ge användare tidigt stöd och hjälp vid mild eller medelsvår psykisk ohälsa och inte ersätta kontakter med hälsocentral, elevhälsa eller ungdomsmottagning. 

Nu har Chatpal-appen släppts och under en provperiod på två månader kan intresserade ladda ner och med koden SWE testa själva. Forskarna samlar därefter in användarnas erfarenheter och åsikter genom enkäter. Forskningsfokus i den svenska delen av projektet är gruppen unga så de som är 15– 17 år kommer också att få testa appen under våren.

– Under utvecklingsarbetet har redan 253 ungdomar testat appen och lyft både för- och nackdelar med en AI-baserad app. Det finns både positiva känslor och oro för appen. Man ser det som en fördel att den är tillgänglig när som helst och att man får vara anonym. Men de ser även nackdelar i och med att det kan bli för opersonligt och känner tveksamhet till om appen förstår en om man behöver ett visst svar på en fråga och att känslan av ensamhet kanske förstärks då det är en maskin man pratar med. Våra förhoppningar är att de som använder appen ökar sin kunskap om hur de främjar sitt psykiska välbefinnande och att det sänker trösklarna till att ta hjälp av vården, säger Catrine Kostenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!