Under helgen eldhärjades de så kallade "Tyskmagasinen" i Luleå efter det polisen befarar, en anlagd brand.
– Är det så har den som gjort det gjort historieskrivningen en stor otjänst, säger Lars Gyllenhaal, militärforskare som berättat om tysktiden i sin bok "Tyskar och allierade i Sverige".
Magasinen bygges i början av 1900 -talet och användes som förråd för massaindustrin. När den epoken var slut användes de till annat.
– I Juni 1940 satte tyskarna press på den dåvarande samlingsregeringen att dels få transportera trupp genom Sverige, dels använda förråd för att förvara livsmedel för soldater, hästar och åsnor. Det användes magasinen i Luleå till, säger Lars Gyllenhaal.
Livsmedlen som bestod av allt från fransk champagne till schweizisk ost kördes med 40 Fordlastbilar till de tyska trupperna i Finland och Norge. Det är oklart om det var tysk eller svensk personal som körde bilarna.
En tysk officer hade ansvar för förråden som för övrigt hanterades av inhyrd svensk personal, bland annat tullare och poliser.
Lars Gyllenhaal berättar att den tyska närvaron i Luleå varade i tre år. 1943 då kriget gick sämre för tyskarna tuffade den svenska regeringen till sig och slutade ge tillstånd.
Militärhistoriken i Rosvik säger att med branden försvann de sista stora spåren av den tyska närvaron.
– Det här var de största byggnaderna. Det finns fler förrådsbyggnader efter tyskarna kvar i Luleå, men det är det inte många som vet, säger Lars Gyllenhal.