Lönsamheten för köttbönder i Sverige är ansträngd. Trots ökad köttkonsumtion i landet minskar den inhemska produktionen till förmån för den billigare importen, med lägre produktionskostnader.
– Och av det högre priset på de lokala och svenska köttprodukter som säljs i butik kommer för liten del tillbaka till bonden. Något måste göras om vi ska kunna ha kvar lokal matproduktion i länet, säger Nils-Olov Lindfors, ordförande för LRF Norrbotten.
Från början var tanken att starta en fristående butik med charkdisk och personal, men kalkylen höll inte.
Lokalproducerat
Det koncept som nu gäller bygger på samarbete med Ica Kvantum i Luleå. Under varumärket ”Bondens butik” kommer garanterat lokalproducerat kött av hög kvalitet att säljas i en särskild avdelning inne i butiken.
– Det här köttet kommer att vara dyrare än annat kött, och en större andel kommer att gå tillbaka till bonden, berättar Håkan Stenmark vid LRF Norrbotten.
Förhoppningen är att efterfrågan på detta kött ökar.