Höga bakteriehalter i spagetti – förgiftade 80 personer

I början av augusti blev cirka 80 personer matförgiftade i samband med en fotbollscup i Gammelstad, Luleå. Nu uppger kommunens miljöinspektörer att förklaringen till matförgiftningen finns i de höga halter av bakterier som återfunnits i pastan.

Ambulanserna stod på kö utanför Stadsöskolan i Gammelstad sedan deltagare i Gammelstads IF Cup blivit matförgiftade (Arkivbild)

Ambulanserna stod på kö utanför Stadsöskolan i Gammelstad sedan deltagare i Gammelstads IF Cup blivit matförgiftade (Arkivbild)

Foto: Håkan Stridblom

Luleå2022-08-23 14:57

Det var den 5 augusti som de drygt 80 personerna, till stor del barn, som deltog vid en fotbollscup i Gammelstad, mest troligt matförgiftades av den spagetti som de intagit med sin köttfärssås. Det konstateras efter att miljö och bygg vid Luleå kommun, som är ansvarig kontrollmyndighet, meddelat att de funnit höga bakteriehalter i den pasta som serverats till middag. 

– De bakterier som hittades i pastan finns naturligt i exempelvis ris, pasta och andra typer av spannmålsprodukter men de nivåer som uppmätts i den portion som analyserats är på en sådan nivå att människor kan bli sjuka, vilket tyder på att något hänt under processen, säger Patrik Wallgren, vid Luleå kommun.

Enligt Luleå kommun kan livsmedel som förvaras i fel temperatur under lång tid bidra till att bakterierna förökar sig och under den processen bilda ett värmetåligt gift. Ett gift som stannar kvar efter upphettning och det är det som gör människor sjuka.

Den mat som analyserats kommer dels från den mat som cateringfirman haft kvar men även från levererad mat som transporterats till Gammelstad för servering.

Luleå kommun har kunnat fastslå att de toxiner som hittats i maten, mest troligt fanns i maten redan innan den anlände till serveringsplatsen. Det eftersom att det gått en kort tid från det att maten levererades till att de drabbade personerna åt av den. 

Patrik Wallgren uppger även att de inte gått att hitta någon uppenbar orsak till att en sådan omfattande bakterietillväxt kunnat ske efter att de hört hur cateringfirman beskrivit hur de hanterat pastan.

En mindre troligt förklaring är att pastan skulle ha varit dålig innan den tillagades men den går inte att utesluta.

– Det vi kan säga är att det skett i något steg i processen men det är svårt att säga i vilket utifrån provsvar och utredning. Den här bedömningen är en sammanvägning av analyser samt insjuknades symtom, händelseförlopp, samt uppgifter om hur livsmedlen hanterats, säger Patrik Wallgren.

Luleå kommun har även beslutat sig för att skicka sina fynd till Livsmedelsverket. En rutin som finns inarbetad sedan tidigare i den här typen av ärenden.

Det är ännu oklart om Livsmedelsverket kommer att ta ärendet vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!