Det är några av de ärenden som behandlades under onsdagens extrainsatta regionstyrelsesammanträde. Sammanträdet skedde digitalt med anledning av den ökade smittspridningen.
Frågan om varför besluten inte kunde vänta till ordinarie regionstyrelse i september dök upp, vilket delar av oppositionen menade var "populistiskt" med bara 25 dagar fram till valet.
– Anmärkningsvärt och ytterst oseriöst. De här ärendena kräver seriösare hantering, säger Anders Öberg, Socialdemokraterna.
Kenneth Backgård, Sjukvårdpartiet, menar att några av punkterna är viktiga att komma igång med på en gång och att det är något verksamheten önskar.
– Inte minst ur rekryteringssynpunkt. Vi vill inte vänta på att ta de här besluten, säger han.
Varför har det inte gjorts tidigare?
– Framför allt måste man ha koll på ekonomin. I och med omställningen kan vi göra både lönesatsningar och investeringar. Många glömmer bort att det inte hade kunnat göras annars, med ekonomin som fanns innan.
Bland annat ska 95 miljoner kronor satsas på löneökningar och regiondirektören ska se över möjligheten att nuvarande lönetillägg ska bakas in i fastlönen.
– Vi kommer behöva många läkare med tanke på Socialstyrelens riktlinjer, max 1 100 listade patienter per läkare. Man når inte dit på en månad, men vi behöver komma igång. Det här är ett sätt att locka personal till oss, säger Backgård.
– Jag tror vi kommer vara löneledande på läkarsidan och på många av specialistsjuksköterskornas sida.
Regiondirektören får i uppdrag att förstärka den nuvarande gynekologiska specialistmottagningen i Kiruna med läkare och undersköterska två dagar per vecka, i väntan på att det nya sjukhuset i Kiruna ska bli klart.
En översyn ska göras gällande omhändertagandet av barn och ungas psykiska ohälsa för att ge en god och likvärdig vård i hela länet.
Marianne Sandström, Sverigedemokraterna, lade ett tilläggsförslag om att en ungdomsmottagningsverksamhet ska upprättas i alla kommuner, något som kan ske digitalt, som också fick bifall.
Dessutom ska utbildningsmiljön i primärvården stärkas, antalet utbildningstjänster öka och utformningen av arbetsorganisationerna på hälsocentralerna ses över. 27 miljoner kronor föreslås avsättas till detta i budget för 2023.