På golvet står flera bilar. Runt om finns det även en båt, fyrhjulingar och en motorcykel. På hyllorna ligger det slalomskidor, fiskespön och verktyg.
Det står även en kandelaber i ett hörn och retrokameror ligger i en kartong.
Allt detta har hamnat i garaget efter att Kronofogden gjort utmätningar, alltså tagit sakerna i beslag från skuldsatta personer. Det vanligaste är sedan att sakerna säljs på auktion.
– Pengarna vi får in fördelas på personens skulder, säger sektionschefen Erika Winsa och förklarar att det kan handla om allt från skatteskulder till skadestånd till brottsoffer.
Sedan en ny lag, som gör det möjligt att utmäta på distans, trädde i kraft i augusti har det ökat.
Polisen kan numera se om en person har en skuldbild – och sedan utmäta direkt på plats efter samtal med Kronofogden. Tidigare kunde de inte se skulder och en kronoinspektörer behövde alltid åka ut till platsen, för att exempelvis utmäta en bil.
I hela landet har Kronofogden dragit in över 17 miljoner kronor mellan augusti och november i år. Det är mer än sex gånger så mycket jämfört med motsvarande period förra året.
– Vi ser en markant skillnad. Vi samarbetar mycket, mycket mer med polisen – vilket är bra för vi ska samarbeta med andra myndigheter, säger Winsa.
Distansutmätning är även ett kraftfullt verktyg i arbetet mot organiserad brottslighet. Kriminella med skulder, som är ofta är aktiva sent på kvällen, kan lättare bli av med sina tillgångar som märkeskläder, skyddsvästar och smycken.
– De hade aldrig kommit till kontoret. I vår värld hade vi aldrig åkt ut till de här människorna, för vi kan inte se indikationer att de har tillgångar, säger kronoinspektören Jenny Berglund.
Hon var i Stockholm för ett tag sedan och deltog i en trafikinsats tillsammans med polisen. De ställde sig på platser där kriminella figurerar – och på tre veckor åkte samma gäng fast tre gånger.
– De stoppades med skyddsvästar alla gånger, säger Berglund.
Men arbetet är inte utan svårigheter.
Det handlar dels om att ha en bra kommunikation och följa lagen, men även att lösa praktiska problem som att få plats med allt i garaget.
– Vi har alltid tillgång till jurister om vi skulle dyka på svårigheter eller behöver bolla hur vi ska gå vidare. Ibland kan det vara att någon behöver bilen för att ta sig till och från jobbet och då ska vi inte dra på kostnader, säger Berglund.
Kommunikation anser kollegorna är en av de viktigaste punkerna. Ibland kan ett bra samtal leda till att de inte behöver ta något i beslag.
– Många gånger kan jag uppleva, när man väl kommer hem till folk, så har de varit i sin egen bubbla själv och inte tagit tag i saken. Men när vi kommer och pratar kan reaktionen vara: Vad skönt att prata med er, nu vet jag hur jag ska lösa det här, säger Berglund.
Myndigheten är opartisk. De ska finnas till för den med skulder och den som väntar på att få betalt.
– Man kan uppleva det som en inskränkning i det privata. Men vad hade alternativet varit? Vi har en jätteviktigt uppgift att försöka se till en lösning för båda sidor, säger Winsa.
– Sedan får man aldrig glömma att det är en person på andra sidan som har rätt till pengar, säger Berglund.
Hur är känslan när ni hjälper någon att bli skuldfri?
– Jättebra. Det är det bästa, man blir aldrig så glad som när skulden blir noll, säger Berglund.