Beröm och dialog bäst i arbetet mot droger

Traditionell, upplysande undervisning om alkohol, narkotika och tobak, så kallad ANT-undervisning, har inte de effekter på elevernas beteende som man förväntat sig. Alkohol- och narkotikaförebyggande arbete handlar i första hand om vuxnas förmåga att skapa en tydlig och trygg struktur och att förmedla värme och uppmuntran.

Luleå2006-12-07 00:00
Statens folkhälsoinstitut, Kommunförbundet och länsstyrelsen i Norrbotten anordnade på onsdagen en konferens i Luleå om skolans förebyggande arbete. Syftet var att sprida kunskap om enkla metoder som kan användas för att arbeta förebyggande och samtidigt bidra till att skapa trygghet och arbetsro i skolan.

Konferensen, som vände sig till skolledare, chefer inom elevhälsovård och socialtjänst, politiker, lokala hälsoplanerare samt alkohol- och drogsamordnare, diskuterade också hur kommunerna i Norrbotten kan samverka i denna fråga.

Statens folkhälsoinstitut fick i fjol regeringens uppdrag att genom projektet "Skolan förebygger" sprida kunskap om metoder som verkningsfullt kan förstärka det alkohol- och narkotikaförebyggande arbetet i skolorna.

I skriften "Att göra det möjliga" konstateras att ANT-undervisning inte har någon styrkt förebyggande effekt vad avser rökning, berusningsdrickande eller andra riskbeteenden. Preparatinriktad information och skrämselmetoder kan i värsta fall bidra till att förvärra problemen och till och med locka sårbara och osäkra ungdomar att testa.

"På bar gärning"

Undervisning om tobak, alkohol och andra droger och deras roll i samhället utgör ändå ett elementärt inslag i en långsiktig och bred, förebyggande strategi. Samtal och dialog med eleverna om droger - i kombination med rollspel - är den undervisningsform som visat sig fungera bäst.

"Ta dem på bar gärning när de gör rätt." Detta är ett av specialläraren, psykoterapeuten och forskaren Birgitta Kimbers favorituttryck. Hon medverkade vid konferensen i Luleå och talade under rubriken "Så skapas arbetsro i klassrummet - introduktion till Social och emotionell träning (SET)". Syftet med SET-programmet är att utveckla barns och ungdomars sociala och emotionella förmåga, att lära dem hantera sina känslor, självkännedom, motivation, empati och social kompetens. Detta ska i sin tur främja psykisk hälsa och förebygga exempelvis alkohol- och narkotikaanvändning.

I fråga om förhållningssätt och lärarledarskap har det mest framgångsrika förhållningssättet visat sig vara att uppmuntra eleverna när de fungerar bra och följer de regler man kommit överens om, i stället för att koncentrera sig på felstegen.

Forskningen visar att upprepade tillrättavisningar och negativ uppmärksamhet inte dämpar stökighet och bråk, utan snarare trappar upp olika problembeteenden. Beröm och uppskattning är däremot A och O när det gäller att motivera elever att arbeta i skolan och följa dess regler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om