Även Åke Wallin, Ale, fick en silvernål. Denna belöning delas ut till förtjänta LRF:are som lagt ned ett mångårigt arbete i lokalavdelningen, regionförbundet eller inom de ekonomiska föreningarna.
Berit Hardselius har framför allt varit aktiv i Norrmejerier. Tillsammans med maken Stefan driver hon ett lantbruk i Nybyn med cirka 60 mjölkkor plus ungdjur, inalles ungefär 130 djur.
Produktionen uppgår till i runt tal 550 ton mjölk per år.
Familjen Hardselius var först i Norrbotten med att skaffa sig en mjölkningsrobot för fem år sedan, något som uppmärksammades med reportage i Piteå-Tidningen.
Bästa investeringen
- Visst kostade roboten en hel del pengar, mellan 1,2 och 1,3 miljoner kronor, men det är den bästa investering vi gjort, säger Berit när vi träffas på Sunderby folkhögskola, där LRF:s regionförbundsstämma hålls och där hon under torsdagsförmiddagen har fått ta emot silvernålen.Det var nog ganska djärvt att våga skaffa en mjölkrobot för fem år sedan, men Berit och Stefan Hardselius har alltså inte behövt ångra investeringen, tvärtom.
- Tack vare roboten får man ett friare liv. Man blir mer flexibel och mindre tidsstyrd, något som är mycket värt när man har barn. En annan stor fördel är att man skonar kroppen. Den traditionella mjölkningen med sina monotona rörelser sliter på kroppen.
Annons i PT
Familjen Hardselius gård är ingen släktgård, de köpte stället, som var utannonserat i PT, i slutet av 1988.- Jag är stadsflicka från början, en hästtokig sådan, från Linköping. Stefan och jag träffades när vi båda var elever på Lantmästarskolan i Alnarp i Skåne, berättar den silvernålsbelönade lantbrukaren från Nybyn i Älvsbyns kommun, inte att förväxla med Nybyn, Altersbruk, där Norrmejeriers ordförande Herbert Nyman har sin gård.