Svårt med dialog
I sin rapport om beredningsarbetet lyfter revisorerna fram några områden som de anser behöver förbättras. Bland annat har vissa beredningar sagt sig ha svårt att föra en dialog med medborgarna om etik- och prioriteringsfrågor. Landstingets syn på prioriteringar måste förtydligas, menar revisorerna. Dessutom har regionala beredningen signalerat att det varit svårt att föra en dialog om jämställdhet. Ämnet har varit lågt prioriterat, är beskrivningen. En del beredningar tycker också att uppdragen har varit alltför omfattande.Det finns också en besvikelse hos beredningarna över hur deras arbete tas emot av landstingsstyrelsen och partierna. Regionala beredningen har framfört svårigheter att kommunicera med landstingets regionala enhet.
- Det är inte så att det råder ovänskap eller djupfrysta förbindelser, sa Bo Hultin, m, men samarbetet kan utvecklas och förbättras.
Frågan om svårigheternas omfattning diskuterades en god stund i fullmäktige och åsikterna var blandade.
- Jag förstår inte synpunkten alls. Det hänger på enskilda ledamöter. Vi har haft en bra dialog, sa Lennart Thörnlund, s.
Ohälsan ökar
De olika beredningarna rapporterade också från sitt arbete under året. Tre iakttagelser är gemensamma och kommer att göras till frågor för landstingsfullmäktige: folkhälsan är på väg att försämras, den psykiska ohälsan ökar, främst bland unga, och bristen på information inom landstinget, exempelvis rådgivning, är för stor.Landstingets årsredovisning godkändes enhälligt av fullmäktige. Landstinget redovisar ett positivt resultat på 17 miljoner kronor, och bland andra vänsterns Monica Carlsson öste beröm över läget. Trots överskottet uttryckte flera av oppositionspartierna oro över ekonomin.
- Ett stort och viktigt arbete har gjorts under året. Resultatet är bra, men vinsten kommer från finansnettot. Det finns många hotbilder, och fortfarande finns patienter som måste vänta på vård, sa Maria Salmgren, m.