Från mitten av 70-talet har det på olika håll i landet genomförts undersökningar av den vuxna befolkningens munhälsa och vårdbehov. Resultaten visar att hälsan stadigt förbättras. 1991 genomfördes den första tvärsnittsundersökningen av vuxna norrbottningars munhälsa och vårdbehov. För att kunna följa hälsoutvecklingen upprepades studien 2001 och 2011
– Munhälsan har historiskt sett varit sämre i glesbygden och i norra Sverige än i riket i övrigt, men utvecklingen under de senaste 20 åren har varit positiv, säger Monica Degerman-Svensson, övertandläkare och ansvarig för den epidemiologiska undersökningen.
Som exempel kan nämnas att andelen tandlösa minskat kraftigt och dagens 65-åringar har lika god munhälsa som samma åldersgrupp i Dalarna där man genomfört undersökningen med tätate intervaller än i Norrbotten.
– Vi kan konstatera att vår vision "En frisk mun i alla åldrar" är på väg att uppfyllas, säger Monica Degerman-Svensson, övertandläkare och ansvarig för den epidemiologiska undersökningen.