Barnmorskorna larmar igen: "Värre än någonsin"

Krisen bland barnmorskorna i länet är total. I dag tvingas personal på mördravårdscentraler och förlossningsavdelningar jobba extra för att hjälpa kollegor.

Att BB-hotellet vid Sunderby sjukhus har hållit stängt under sex veckor har förvärrat situationen för barnmorskorna, menar Emma Sköld, ordförande i Norrbottens barnmorskeförening. (Arkivbild)

Att BB-hotellet vid Sunderby sjukhus har hållit stängt under sex veckor har förvärrat situationen för barnmorskorna, menar Emma Sköld, ordförande i Norrbottens barnmorskeförening. (Arkivbild)

Foto: Jenny Stjernström

LULEÅ2019-08-14 09:50

Det är Emma Sköld, ordförande i Norrbottens barnmorskeförening, som larmar om problemet.

– Vi löser problemet med vikarier som redan har ett jobb, säger Emma Sköld till Norrbottens Media.

Situationen är inte unik. Under många har det varit svårt att bemanna barnmorsketjänster runt om i länet, uppger Emma Sköld.

Men i dag är situationen värre än någonsin.

– Ja, jag tycker nog att det är det. Vi står inför stora pensionsavgångar, där vi har många 50-talister som går i pension. Och vi är inte tillräckligt många 60, 70 och 80-talister som möter upp det glappet. Det är så pass många att vi också kommer att tappa en enormt mycket kunskap.

Vad ser du framför dig?

– Jag hoppas att vi ska få till en dialog med ansvariga. Många barnmorskor börjar också vara lite trötta. Vi ställer upp och jobbar extra. Vi ställer upp och gör saker utanför arbetstid för de kvinnor vi vårdar. Vi lämnar inga kvinnor i sticket. Vi vill att den sexuella och reproduktiva hälsan för alla kvinnor ska vara tillgänglig året runt. Det är den inte i dag.

Hur menar du då?

– Alla mödravårdscentraler är alla tvungna att dra ner på sin verksamhet på sommaren och bara erbjuda de gravida och de akuta, med sexuellt överförbara sjukdomar, vård. Alla andra blir hänvisade till efter sommaren.

Att BB-hotellet vid Sunderby sjukhus har hållit stängt under sex veckor har förvärrat situationen, menar Emma Sköld.

– Det har inneburit ett enormt ökat tryck på den BB-avdelning som är kvar, vilket gör att vi kanske inte har möjlighet att ge den vård som alla förtjänar.

Barnmorskorna kräver nu att Regionledningen agerar.

– Många barnmorskor trött på sin arbetssituation. Och lönen är extremt låg. Vi ligger lägst i Sverige. Många börjar tappa geisten. I och med att många tar extrapass på sin semester så blir tiden för återhämtning liten och många återvänder, utan att vara utvilade, säger Emma Sköld.

Linda Frohm (M), Regionråd i Norrbotten, uppger att ett intensivt arbete pågår för att se över situationen.

– Barnmorskeyrket är ju oerhört viktigt och en specialitet som är ett bristyrke. Och då är vi sårbara.

När det gäller sommarbemanningen och de påstådda riskerna, säger Frohm:

– Jag har inte fått några rapporter om att vi inte skulle ha haft total patientsäkerhet, och att vi inte har prioriterat mödrar. De undersökningar som har behövts göras är gjorda, och vi har inte haft några tillbud. Det vi har stängt igen är såna saker som kan vänta, som rådgivning med mera.

Hon fortsätter:

– Om vi ska ha full service 52 veckor per år, då kan vi inte ha semester under sommarperioden. Då måste vi ha en styrka som har ledigheter över hela året. Eller så behöver man anpassa verksamheten. Den verksamheten som man kan ha vilande de här veckorna, ska man ha vilande. Jag tycker det är så stort värde i att de får vara lediga. Men om det är så att vi har tagit in personal från semestern för att klara av att erbjuda den här säkerheten så är det inte bra.

Är det inte sent agerat från er sida, nu när ni står i den här situationen?

– Nu har vi ju tillträtt för sju månader sedan, och det tar några år att bli färdig barnmorska. Det är inte så att man kan beställa en barnmorska från ett centrallager.

Men rent generellt, från Regionledningshåll: är det inte sent agerat?

– Har man fått de här signalerna tidigare och inte vidtagit åtgärder, då är det sent påtänkt. Men vi ska komma ihåg att vi står inför en ny verklighet, att vi har bristyrken i snart varenda profession. Och då pratar jag inte bara om hälso- och sjukvård. Vi behöver se över hur vi kan jobba på nya sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!