Bakslag för BDX – tingsrätten nobbar kvarstadsbegäran

Luleå tingsrätt säger nej till BDX ansökan om ett interimistiskt beslut på kvarstad för två av de misstänkta männen i penningtvättshärvan. Beloppen är skyhöga: 49,9 miljoner respektive 82,2 miljoner.

BDX drabbades av ett bakslag när Luleå tingsrätt sade nej till ansökan om interimistisk kvarstad för två av de misstänkta männen i ekobrottshärvan.

BDX drabbades av ett bakslag när Luleå tingsrätt sade nej till ansökan om interimistisk kvarstad för två av de misstänkta männen i ekobrottshärvan.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2025-01-29 20:57

Det är BDX ombud Advokatfirman Ståhl och partners som återigen vill att ytterligare tillgångar för misstänkta i härvan som Ekobrottsmyndigheten utreder ska frysas.

Tidigare i januari beslutade tingsrätten att frysa tillgångar för BDX förre ordförande Roger Åström på ytterligare 38 miljoner kronor, till de sju miljoner som hans båda bolag tidigare belagts med kvarstad på.

Den ansökan föranleddes av ett interimistiskt beslut i slutet av december.

undefined
Luleå tingsrätt nekar beslut om interimistisk kvarstad.

Men när BDX i veckan ville göra samma sak med ytterligare två misstänkta blev det stopp.

  • BDX ansökte om ett interimistiskt beslut om kvarstad på 82,2 miljoner för den tidigare höge chefen vid BDX, en Luleåbo i 50-årsåldern. Han har sedan tidigare fått tillgångar på 27 miljoner frysta i sina bolag samt på fem miljoner personligen.
  • BDX ansökte även om ett interimistiskt beslut om kvarstad på 49,9 miljoner för den Luleåföretagare i 60-årsåldern som misstänks ha varit en mellanhand i penningtvätten. Mannen har sedan tidigare belagts med en personlig kvarstad på två miljoner och en kvarstad på drygt 15 miljoner för sina två bolag. Dock hävdes nyligen kvarstaden för ett av bolagen, en summa på 7,3 miljoner.

Ett interimistiskt beslut tas om det finns risk för att den misstänkta personen kan undanhålla tillgångar om inte beslutet hanteras snabbt. Tingsrätten anser det inte bevisat att "fara i dröjsmål" föreligger och säger därmed nej.

Den ordinarie förhandlingen ska hållas 10 februari.

– Vi bestrider kvarstadsansökan. Det känns märkligt att de går fram med en framställan mot min klient på ett så högt belopp. Inte minst efter att kvarstaden nyligen hävdes för ett av hans bolag. Han förnekar brott, säger mannens advokat Lisa Länta.

undefined
"Vi bestrider kvarstadsansökan", säger Lisa Länta, ombud åt den misstänkte företagaren i 60-årsåldern.

Av det som hittills framkommit misstänker Ekobrottsmyndigheten att BDX blåsts på 66 miljoner i form av drygt 900 falska ordrar och fakturor som ska ha skickats mellan den tidigare BDX-chefen och Åströms bolag. 

De senaste ansökningarna om kvarstad tyder alltså på att summorna i härvan kan vara ännu högre.

Brottsmisstankarna gäller grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman (förre BDX-chefen).

Totalt är sju personer misstänkta. Samtliga förnekar brott.

Vi har sökt advokat Anna Melander, som är den tidigare BDX-chefens ombud. Vi har också sökt Advokatfirman Ståhl och partners.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!