- Sedan kafferepet begränsades till 300 gäster blev det enklare att planera, tidigare visste vi ju inte riktigt hur många som skulle komma och jag kunde baka för 700-800 personer, säger Renee och kavlar ut ännu en deg.
Som husfru på residenset så håller hon ordning på såväl landshövdingen som mängder av olika representationsmiddagar, visningar och övernattande gäster (däribland ibland kungaparet). Renee Nilsson fungerar som spindeln i nätet, organiserar, ser till att lokalerna är i gott skick, lagar mat och serverar.
Höjdpunkter
En av årets höjdpunkter är landshövdingens kafferep på trettondagen där gästerna bjuds på klassiska sju sorters kakor samt wienerbröd och tårta (det sistnämnda dock från en lokal konditor). Till det tillkommer fikabröd för glutenallergiker och en del annat "extra".
Renee menar att hon helt enkelt ställer in sig på jobbet att baka och tar tag i det i god tid - redan i november.
- Jag tycker det är roligt att baka, men jag har gjort det här i 14 år så visst blir det mycket funderingar innan: "Vad ska det bli den här gången". Jag försöker ju följa med i tiden och i år har jag satsat på lite större kakor, säger Renee och tar ut ytterligare en plåt med saffranslängder från den stora varmluftsugnen som rymmer fyra-fem plåtar åt gången.
Frasiga wienerbröd
Av varje sorts kaka/fikabröd bakar hon 300 stycken, allt fryses sedan ner och totalt tar arbetat cirka en och en halv vecka. Wienerbröden bakas dock på samma dag - vid sextiden på trettondagens morgon.
- Renee är så fantastiskt duktig på att baka! inflikar Viveca och samtalsämnet glider in på exakt hur man får ett wienerbröd att bli så där frasigt gott till hur drömmar blir perfekt porösa.
- Ja, alltså man måste ju ha en grund, men jag bakar mycket med känsla, stoppar till lite mer mjöl om det behövs och så vidare, säger Renee.
Hon är född i Småland, men hamnade så småningom i Piteå och gick konsumtionslinjen på Strömbackaskolan, sedan följde jobb på Hortlaxgården, men också jobb som kock, inom hemtjänsten, busschaufför och dammsugarförsäljare innan hon landade som husfru.
Hon har hunnit med att arbeta både för Björn och Agneta Rosengren, Kari och Birgitta Marklund och i dag Per-Ola och Lena Eriksson.
- Det var Björn Rosengren som gjorde kafferepet mer folkligt, det blev ju också möjligt att bjuda in mer folk efter att residenset renoverats.
Minglar med gästerna
Själv är hon alltid på plats under kafferepet och ser fram emot att få prata med besökare.
- Många är nyfikna, både på Residenset och även på mitt jobb. Många undrar när jag egentligen börjar baka och hur mycket tid det tar.
Renee avslöjar att Per-Ola är särskilt förtjust i pariservåfflor med smörkräm emellan och gärna vill ha det på fikabordet, populärast på Trettondagen brukar dock wienerbröden vara. Själv har hon ingen favoritsort, men medger att saffransbullar är ett måste i juletider. Och visst hinner hon med att baka lite hemma också.