Videon är inte längre tillgänglig
I valet 2010 fick Socialdemokraterna i Norrbotten cirka 43 procent i landstingsvalet. Detta var då en uppgång jämfört med valet innan. Årets val är dock ett nederlag för partiet. Efter att mellan 90 och 100 valdistrikt var räknade av 172 på valnatten såg S ut att hamna på cirka 36 procent.
– Jag tror att vi kanske har underskattat den kritik som funnits i Kiruna och Kalix men i Piteå till exempel har ingen velat prata landstingsfrågor med oss ur ett problemperspektiv, säger Kent Ögren, landstingsråd.
I Kiruna har kritiken mot vad man kallar nedmonteringen av sjukhuset varit högljudd.
– Där pratar man om att man vill ha ett fullvärdigt sjukhus och akutkirurgin tillbaka, det finns inte möjligheter till sådana återställare. Vi har hittat en ändamålsenlig struktur för hela länets hälso- och sjukvård.
Maria Stenberg, landstingsrådskandidat, tycker också att det varit olyckligt att andra politiska partier enligt henne piskat upp en oro som hon menar inte är befogad.
– Man måste ta ansvar som politiker, inte skrämma gamla och sjuka så att de blir rädda, säger hon.
Socialdemokraterna i många kommuner i länet har tampats med svåra frågor. I Piteå exempelvis skolnedläggningen.
Kan kommunalt missnöje ha spillt över på landstingsvalet?
– I Piteå såg vi det tydligt där jag tror 59 procent i Hemmingsmark röstat på S i riksdagsvalet och 9 procent i kommun- och landstingsvalet, säger Kent Ögren.
I skrivande stund har Ögren hopp om att partiet ska få ytterligare några procent när rösträkningen är klar. Det finns dock en risk att den forna landstingsledningen med S tillsammans med V och MP inte längre har en majoritet.
– Vi är öppna att prata med alla partier, förutom med SD, säger Kent Ögren.
Norrbottens sjukvårdsparti har gjort ett bra landstingsval.
Kan ni tänka er att bilda koalition med dem?
– Vi stänger inga dörrar, men med SD vill vi inte jobba.
Maria Stenberg har slutat som riksdagsledamot för att satsa på att bli landstingsråd.
Är du rädd att du blir arbetslös nu?
– Nej, jag är undersköterska, det finns alltid jobb men min ambition är ju att få vara med och styra landstinget säger hon.
Oppositionspartier i landstinget har, som en del av sitt valkampanjande, lyft fram att Kent Ögren inte borde få fortsatt förtroende.
Finns det någon "Kent Ögren-effekt" i valresultatet?
– Man får inte undanta sin egen roll och sitt eget ansvar. Mycket av det arbete vi har gjort i valrörelsen är bygger på strategier jag och valledningen byggt upp.