Avskjutningen av björnar överklagas

Att skjuta 90 björnar i Norrbotten är för mycket, anser Svenska rovdjursföreningen och överklagar länsstyrelsens beslut. Inom länsstyrelsen råder oenighet om avskjutningen.

Landshövding Per-Ola Eriksson har beslutat att 90 björnar får skjutas i länet. För många, tycker både Svenska rovdjursföreningen och vissa av länsstyrelsens tjänstmän.

Landshövding Per-Ola Eriksson har beslutat att 90 björnar får skjutas i länet. För många, tycker både Svenska rovdjursföreningen och vissa av länsstyrelsens tjänstmän.

Foto: Mikael Karp

LULEÅ2012-07-24 06:00

Det finns belägg för att björnstammen i Norrbotten minskar, menar Svenska rovdjursföreningen och hänvisar till Skandinaviska björnprojektet som bedriver forskning i flera nordiska länder. 28 björnar har redan skjutits under vårvintern i kalvningsområden i fjäll- och skogssamebyar. Därför är de 90 björnar som länsstyrelsen i Norrbotten tillåtit licensjakt på för många, enligt föreningen.

"Förvaltas långsiktigt"
- Björnstammen bör förvaltas långsiktigt. Man kan inte gå på på det här sättet, säger föreningens representant Robert Franzén som arbetat med rovdjursfrågor vid Naturvårdsverket i 35 år.

Även i länsstyrelsens handlingar konstateras att björnstammen minskar. Årliga observationer visar en tydlig nedgång sedan 2005. Avskjutningen har ökat markant sedan 2008. De 28 björnar som fällts hittills vid skyddsjakt är 21 fler än förra året. Björnstammen bedöms dock som livskraftig av Artdatabasen. Delar av länsstyrelsens beslutsfattare med landshövding Per-Ola Eriksson i spetsen anser att den inte äventyras av att 90 djur får skjutas.

Den huvudsakliga anledningen till den ökade avskjutningen är att de ger sig på renar. Att stoppa rovdjuren på andra sätt, till exempel genom stängsel eller bevakning anses för svårt och dyrt.

Annan åsikt
- Rennäringen får ersättning för björnförekomst, säger Robert Franzén.

- Forskning har visat att det förekommer skador på vissa ställen under delar av året, men det är några som gör ett generellt problem av det och skriker högt.

Länsstyrelsen fattade beslutet om licensjakten i början på juli. Tre av de fem tjänstemän som deltog i ärendet ansåg att björnstammen bör kontrolleras med en försiktigare avskjutning och föreslog att 51 björnar skulle få fällas. Chefen för naturvårdsenheten, Ulf Bergelin, och två handläggare anmälde därför så kallad skiljaktig mening i samband med att ärendet avhandlades.

Nöjd landshövding
"Länen inom det Norra rovdjursförvaltningsområdet har tillsammans tagit fram grunder och mål för björnförvaltningen i norra Sverige. Vi anser att en tilldelning på 90 björnar för licensjakten inte är i enlighet med detta", skriver de och föreslår att licensjakten i första hand bör vara inriktad på att minska björnstammen på de ställen där problemen är störst.

- Man måste väga samman olika uppfattningar, kommenterar landshövding Per-Ola Eriksson rovdjursföreningens överklagan. Jag är mycket nöjd med beslutet att öka avskjutningen. Jag har haft möten med viltförvaltningsdelegationen och alla samebyar i länet och har ett stort stöd.

I viltförvaltningsdelegationen ingår representanter från Sametinget, rennäringen, jakt-, viltvård-, naturvård- och friluftsintressenter med flera, tillsammans med politiker.

Kommande år bör avskjutningen minska så att björnstammen i länet balanseras, skriver länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om