Åttor slogs om prispengar i Teknikjakten

200 åttondeklassare från hela länet deltog i Teknikjakten och slogs om förstapriset – 10 000 kronor till klasskassan. VHS-filmer, petflaskor och leksaksbilar var några av verktygen som användes för att bygga maskiner.

Stämningen var hög bland åttondeklassarna som deltog i Teknikjakten. Finalen hölls i ljusgården, där uppdraget var att bygga en mekanisk maskin.

Stämningen var hög bland åttondeklassarna som deltog i Teknikjakten. Finalen hölls i ljusgården, där uppdraget var att bygga en mekanisk maskin.

Foto: Maria Johansson

LULEÅ2015-05-20 17:11

Videon är inte längre tillgänglig

I ett myller av uppsluppna åttondeklassare som intagit Ljusgården på LTU viftade de 21 eleverna från Arjeplog med sina färgglada skyltar och sjöng sin hejaramsa om och om igen. Stämningen var hög när Teknikjakten för åttondeklassare hölls vid LTU. Tävlingsmomenten bestod i att lösa olika uppdrag som relaterar till naturvetenskap, teknik och matematik.

– Tävlingen är en del i vår studentrekrytering. Vi vill visa att teknik inte bara handlar om teoretiska studier, säger Susanne Ljunghager, projektledare med ansvar för studentrekrytering vid LTU.

21 åttondeklassare från Kyrkholmsskolan i Arjeplog var på plats och tävlade. Med dem var NO-lärarna Ulrika Karlberg och Björn Lestander.

– Vi har varit med varje år, det brukar vara väldigt uppskattat bland eleverna, säger Ulrika Karlberg.

Mekaniska element

Albin Hallin, Samuel Burman, Samuel Lundberg, Petrus Lestander och Nawid Amini utsågs av sina klasskamrater till att lösa finaluppdraget. Utmaningen var att förflytta energi med hjälp av mekaniska element, med inspiration hämtad från Rube Goldberg-maskiner.

– Vi ska få gongongen att ljuda. Först har vi fått samarbeta med varandra här i gruppen för att bygga vår del av maskinen, men sen måste vi samarbeta med den andra gruppen också eftersom att deras del ska länkas ihop med våran, berättar Samuel Burman.

Det var förbjudet att använda tejp, vatten och eld. I övrigt fanns det inga mallar när det gällde att bygga sin maskin. Åttorna tyckte det var roligt att få utlopp för sin kreativitet.

– Sånt här är roligt, det är kul att bygga saker, säger Albin Hallin.

Enligt Britt-Marie Forslund är samarbetsförmåga en viktig egenskap att ha sedan när man går vidare universitetstudier, därför var det mycket fokus på just samarbete i Teknikjakten. Men för Arjeplogseleverna var det inget problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!