Åtalade SSAB-chefen hävdar sin oskuld

SSAB-chefen som står åtalad för vållandet till Torgny Bergdahls och Tord Öbergs död, fortsätter att hävda sin oskuld. Han pekar nu ut en av sina underställda som straffrättsligt ansvarig.

Åklagare. Kammaråklagare Christer Forsman ifrågasätter den internutredning SSAB lät göra efter dödsolyckan. (Arkivbild)

Åklagare. Kammaråklagare Christer Forsman ifrågasätter den internutredning SSAB lät göra efter dödsolyckan. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

LULEÅ2016-06-02 17:00

Under rättegångens tredje dag förhördes den högt uppsatte SSAB-chefen av kammaråklagare Christer Forsman.

SSAB-chefen, som varit verksam vid koksverket i Luleå i tio år, höll ett flera minuter långt anförande innan förhöret började.

– Jag beklagar att olyckan inträffade, jag är väldigt ledsen för det. Jag känner med de anhöriga och med alla arbetskamrater, men det är inte jag som vållat olyckan, sa SSAB-chefen.

Med en ledig och säker ton fortsatte han.

– Det var en tragisk olycka, men rätt ska ändå vara rätt. Det är fel att peka ut en enskild person.

Han poängterade att koksverket är en stor verksamhet, med omkring 140 anställda och har en omsättning på 1,5 miljarder per år.

– Vi har ungefär 2 000 planerade underhållsjobb per år, så självklart har vi ett systematiskt arbetsmiljöarbete, sa SSAB-chefen.

– Jag kan inte detaljkontrollera varje enskild individ i varje enskilt ögonblick, det är inte så jag har uppfattat mitt uppdrag. Men vår bransch är brutal ibland, sa han.

Detaljerad berättelse

Han kom sedan in på den mellanchef som lett projektet med tömningen och besiktningen av den aktuella tjärcisternen.

– Jag tycker det är fel att säga att mellanchefen inte är kompetent att utföra sina arbetsuppgifter, sa SSAB-chefen.

Ingående och detaljerat berättade han om det förlopp som lett fram till att han i juni 2013 utsåg den utpekade till chef för det verksamhetsområde som hanterar underhållsarbetena på ståljättens cisterntankar.

– Det avslutades med att vi båda signerade de delegationshandlingar där det straffrättsliga ansvaret framgår, sa SSAB-chefen.

Men kammaråklagaren Christer Forsman tog ingen notis om den åtalades kungörelse. Han uppehöll sig istället kring koksverkets, enligt honom, otillräckliga säkerhetsrutiner, otydliga instruktioner och tvivelaktiga ansvarsfördelning.

– Jag kan inte utläsa om SSAB självständigt gjort någon riskbedömning, sa Forsman.

Lång tid

Han påpekade också det faktum att nio dagar passerade mellan riskbedömningsmötet och själva cisterntömningen.

– Jag anser att det finns ett behov av ett dokument som man kan gå tillbaka till och läsa, vem som egentligen ska göra vad, sa åklagaren.

Vidare ifrågasatte åklagaren den internutredning som SSAB låtit genomföra på uppdrag av Arbetsmiljöverket, något som SSAB-chefen försvarade och hänvisade till att koksverket endast haft fem veckor på sig att slutföra utredningen.

– Det är alldeles för kort tid för att det ska ska bli bra. Men vi har vridit och vänt på saker, spekulerat, dragit långtgående slutsatser och vi tar ett stort ansvar. Vi vill att det här aldrig ska hända igen, sa SSAB-chefen.

Tjärolyckan

Den 17 oktober 2013 omkom Torgny Bergdahl och Tord Öberg mystiskt i samband med att de skulle tömma och utföra en besiktning på en tjärcistern.

Den tre gånger tre meter stora mantelluckan som tillslöt tjärcisternen, skulle sågas upp från en skylift. Men av någon anledning befann sig de två Ivab-anställda stående på marken i invallningen när luckan brast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!