Detta i jämförelse med alla andra branscher som finns, exempelvis vård och omsorg och industri.
Statistiken presenterades i januari 2010, men siffrorna är hämtade från åren 2004 till 2008 (2009 sammanställs fortfarande).
Det är när det gäller "hantering av föremål", "transportutrustning", "handverktyg", "maskiner", "att man slagit i något" eller "ras/fallande föremål" som bemanningsanställda i högre grad drabbas av olyckor.
Mycket förändrats
- De bemanningsanställda råkar ut för betydligt fler hanteringsolyckor än anställda inom alla andra branscher, säger Carina Johansson, projektledare och arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i Luleå.
Senast en tillsyn gjordes av bemanningsbranschen i Norrbotten var 1999/2000:
- Men sedan dess har mycket hänt och branschen har expanderat massivt, säger Carina Johansson.
Bemanningsbranschen har hamnat i blåsväder de senaste veckorna efter avslöjanden i media om dåliga arbetsvillkor, men Carina Johansson berättar att Arbetsmiljöverket i Luleå redan i september 2009 tog beslutet att inspektionen skulle genomföras med start i februari i år.
- Vi bedömde att det behövde göras eftersom vi fick in flera olyckor som skett inom bemanningsbranschen. Men sedan dess har detta verkligen hamnat i ropet, det känns som att vi är på rätt spår.
Arbetsmiljöverket menar att uthyrning av personal är en ganska komplicerad företeelse. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren göra allt som är nödvändigt för att förebygga olyckor och ohälsa. Men bemanningsföretagen är inte på plats där deras uthyrda arbetar.
Under tillsynen ska Arbetsmiljöverket granska alla bemanningsföretag med över fem anställda, det handlar om ett 20-tal företag inom en mängd olika inriktningar.
Det handlar om besök hos arbetsgivare som Manpower och Adecco, men också om att besöka den uthyrda personalen på deras fysiska arbetsplats.