Varslet om uppsägning berör Sveriges samtliga beslutshandläggare. Det är en förhållandevis ny befattning, som infördes under pandemin 2020.
Den stigande arbetslösheten skapade ett behov av handläggare som kunde bidra i beslutsfattandet för så kallade matchningstjänster. Beslutshandläggarna fick ett kraftigt begränsat mandat och får inte till exempel göra arbetsmarknadspolitiska bedömningar eller upprätta handlingsplaner.
Från och med den första januari 2024 försvinner tjänsten från Arbetsförmedlingen. Beslutet slår hårt mot Östergötland (22 anställda) och Gotland (23 anställda).
Marita Lundgren, ansvarig enhetschef för Arbetsförmedlingen i Norrbottens län, bedömer att förändringen kommer att ha en liten påverkan på myndighetens fortsatta arbete i norr.
I dag finns inte många beslutshandläggare kvar i Norrbotten sedan flera under de senaste året beretts möjlighet att vidareutbilda sig till arbetsförmedlare.
– Just nu ser vi över möjligheter för de återstående som berörs av beslutet. Framför allt tittar vi på kompetens och hur vårt budgetutrymme ser ut, men jag känner ingen oro för Arbetsförmedlingens fortsatta arbete. Tvärtom är jag positiv till att personal kan få möjlighet att vidga sina arbetsuppgifter. Besluthandläggare är en väldigt snäv roll som inte uppfyller de krav som vi ställer framöver, säger Marita Lundgren.