– Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har sagt att "skyltarna ska tillbaka". Det har gett mig förhoppningar, men rent konkret vet jag inte vad det innebär. Just nu har vi exakt samma instruktioner som för tre år sedan - trots att vår kår har halverats. Vi kanske inte kan förvänta oss att kontoret i Övertorneå ska öppnas igen, men en ökad lokal närvaro vore viktig, säger enhetschef Daniel Nilsson på Arbetsförmedlingen i Luleå.
2019 har varit ett turbulent år för AF. Det började redan i januari med ett varsel om uppsägningar för 4.500 anställda, vilket motsvarar var fjärde medarbetare.
I Norrbotten har under året cirka 55 anställda sagts upp samt ytterligare ett 40-tal har självmant valt att sluta.
– Det har försvunnit alldeles för många. Vi har förlorat viktig kompetens som kommer ta tid att ersätta. Just nu rekryterar vi 25 personer, förklarar Daniel Nilsson.
Inför hotet om en misstroendeomröstning valde regeringen att backa från delar av reformeringen av Arbetsförmedlingen. Reformen skjuts upp ett år och ska inte längre baseras på Lagen om valfrihet. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har lovat att se över om det finns möjligheter att skjuta till mer statliga medel.
I Norrbotten har tre lokala kontor stängts – i Boden, Piteå och Övertorneå. Även kontor i Arvidsjaur, Arjeplog, Älvsbyn och Jokkmokk hålls stängda på grund av brist på bemanning.
– I Arvidsjaur har vi ingen anställd kvar. Vi skickar medarbetare från Luleå ett par gånger i månaden för att hålla en dialog med arbetsgivarna. Vi försöker hålla näsan över vattenytan, men om jag ska vara uppriktig blir det oundvikligt "ett minimitänk".
Vem drabbas?
– De svagaste i samhället. För att lyckas få människor som har ett mindre nätverk eller annan problematik ut i arbetslivet krävs kontakter. Många av de personerna finns inte längre kvar hos oss. Dessutom har anslagen för arbetspolitiska åtgärder minskats. Det slår hårt mot personer med lång arbetslöshet.
I Norrbotten har personer som varit utan arbete i 24 månader ökat med 13 procent under det senaste året. För de som varit utan arbete i 12 månader är ökningen 7,7 procent.
– Det har varit ett jobbigt år för vår personal, men jag är mer bekymrad över vad som ska hända med alla de som befinner sig utanför arbetsmarknaden, säger Daniel Nilsson.