Arbete under jord inget att gruva sig för

ARBETSMILJÖ. Bättre arbetsmiljö, högre löner, större ansvar och ständig kompetensutveckling. Det har skapat den goda arbetsplatsen - under jord.- Kunnande och produktivitet ska löna sig, säger Martin Ivert, vd för gruvjätten LKAB.

Luleå2006-11-01 00:00
Det statliga gruvbolaget befinner sig mitt i en högkonjunktur. Vinsterna är goda och stora investeringar görs för att säkra den framtida verksamheten. Personalsidan utgör inget undantag.

- Vi vet att vi står inför rekryteringsproblem. Då måste vi ha en strategi, menar Ivert.

Egen gaffeltruck

Processen med att införa den nya personalorganisationen inom LKAB pågår för fullt. Den ska leda till en plattare organisation där varje enskild individ ges större ansvar och utökade befogenheter.

- Vi tar helt enkelt bort ett antal trappsteg i hierarkin. Det underlättar kommunikationen. Ju mer information som ofiltrerat når ut till personalen desto större trygghet leder det till.

Iverts filosofi bygger på att bredda personalens kunskaper. Det skapar också möjligheter till ett flexiblare och mer variationsrikt arbete för varje enskild medarbetare.

- Varför ska vi ha en transportavdelning? Ge varje lag en egen gaffeltruck istället.

Befogenheter viktigt

Likaså menar Ivert att varje lag själva ska kunna beställa in verktyg, redskap och materiel som behövs för arbetets utförande.

- Inköpsavdelningens uppgift är att förhandla fram bra ramavtal och informera LKAB:s personal hos vem beställningarna ska göras. Men att köpa in exempelvis nya handskar kan lagen göra själva. För detta behövs ingen egen avdelning.

Om ansvar ska delegeras ut måste också personalen ges utökade befogenheter.

- Annars är det tämligen meningslöst.

Attraktiva jobb

Enligt Ivert är LKAB:s mål att personalen ska ha minst två veckors utbildning per år. Det utgör fem procent av arbetstiden.

- Vi vet att det i framtiden blir svårt att hitta personer med exakt rätt profil till varje arbetsuppgift. För oss är det viktigt att rekrytera folk som vill någonting. Om de sedan inte kan allt så fixar vi det. Personer som däremot kan men inte vill aktar vi oss för.

Gruvproduktionen i dag är högteknologisk. I takt med förbättringarna, inte minst på det arbetsmiljömässiga området, har attraktionskraften stärkts.

- Förr sa föräldrarna till sina barn: "Om du inte sköter skolan hamnar du i gropen". Numera låter det ungefär så här: "Om du satsar på skolan kanske du får börja åt LKAB".

100 års erfarenhet

Ny kunskap, vad beträffar gruvdrift, kompletterar gammalt kunnande, som redan finns i Malmfälten.

- Vi har 100 års erfarenhet att bygga vidare på.

Genom ett stort antal nyckeltal kan både LKAB:s ledning och personal följa hur verksamheten går.

- Vi har 11 000 mätpunkter. Med hjälp av it, som är ett kraftfull verktyg, kan vi förmedla resultaten från dessa mätpunkter till alla. Genom nyckeltalsstyrning har vi också i stort sett kunnat skrota budgetarbetet. Nyckeltal fungerar ungefär som en termometer. Om den visar på 39-graders feber tar man en alvedon. Visar våra nyckeltal fel värden vidtar vi åtgärder på samma sätt.

29 000 kronor extra

Ett annat positivt tecken är att sjukfrånvaron på några år minskat från dryga 20 procent ner till tre.

- Det ska kännas roligt att gå till arbetet. Ingen ska behöva fly därifrån. Det kännetecknar den goda arbetsplatsen.

LKAB har också medvetet valt att stödja en god löneglidning i kombination med kompetensutveckling.

Förra året fick LKAB:s personal 29 000 kronor i genomsnitt som bonus.

- Ansvar, befogenheter och en bra lön skapar ett fantastiskt engagemang till nytta för alla, företaget säväl som den enskilde medarbetaren, betonar Ivert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om