Antalet våldtäkter fortsätter öka - få fall leder till fällande dom

Antalet anmälda våldtäkter ökar i Sverige. Enbart i Norrbotten anmäldes 86 våldtäkter från 1 juli förra året till sista juni i år men bara en tredjedel av dem ledde till åtal.

"Bevisläget är ofta svårt. Det är brott som ofta begås i avskiljdhet utan vittnen", säger chefsåklagare Nyman. (Arkivbild)

"Bevisläget är ofta svårt. Det är brott som ofta begås i avskiljdhet utan vittnen", säger chefsåklagare Nyman. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

LULEÅ2008-07-25 06:00
- Det är ofta svårt att bevisa en våldtäkt. I fall där mannens ord står emot kvinnans krävs ofta kringbevisning för att man skulle få en fällande dom, säger chefsåklagare Håkan Nyman i Luleå till PT.
Med kringbevisning menar Håkan Nyman exempelvis vittnesuppgifter. DNA kan också hjälpa till i de fall där exempelvis mannen helt nekar till att alls haft något samröre med en kvinna.
- Men annars är bevisläget ofta svårt. Det är brott som ofta begås i avskiljdhet utan vittnen, säger Nyman.
Våldtäkter är ett allt vanligare brott. Under första halvåret 2008 anmäldes enligt BRÅ (Brottsförebyggande rådet) 2 756 våldtäkter i Sverige. Det är en ökning med 17 procent, 386 fler anmälningar jämfört med motsvarande period 2007.
Upp och ner
I Norrbotten anmäldes 86 våldtäkter mellan 1 juli förra året till sista juni i år. Enbart under 2007 anmäldes 77 fall av våldtäkter.
- Siffran går lite upp och ner, säger Anders Danielsson, chefsutredare vid Luleåpolisen.
Under de fem första månaderna förra året kom det in 23 anmälningar om våldtäkt. Under motsvarande period i år kom det in 38 anmälningar. 15 fler jämfört med 2007. I Piteå kom det under perioden 1 juli sista december 2007 in sex våldtäktsanmälningar. Hittills i år har Piteåpolisen registerat fyra anmälningar.
Anders Danielssson och Eva Björkner vid BRÅ pekar dock på att mörkertalet är förmodligen mycket stort när det gäller den här typen av brott.
Svårt att anmäla
- Ofta handlar det om folk som har en relation med varandra och där det kan vara svårt att anmäla den andre, säger Eva Björkner.
Hon pekar på att BRÅ har gjort en undersökning bland 20 000 personer som fick svara på frågan om de någon gång varit utsatta för sexualbrott. 0,9 procent svarade ja.
- 17 procent av dem svarade att de gått vidare med anmälan. Det visar att det finns ett mörkertal, säger Eva Björkner.
Låg uppklarning
Uppklarningsprocenten för den här typen av brott är också förhållandevis låg. Riksgenomsnittet ligger på 4,5 procent av de anmälda brotten. I Norrbotten är uppklaringsprocenten fyra procent.
Låter lågt, men polisen anser att våldtäkter är något den prioriterar.
Polisen satsar resurser
- Det är som sagts svåra brott att jobba med men vi tar allvarligt på situationen, där jag och Håkan Nyman gjort en utredning som trots allt visar att vi har väldigt god utredningskvalitét, säger Anders Danielsson.
Han säger också att nu satsar polisen i Norrbotten än mer på att hantera våldtäktsbrotten.
- Inom kort kommer tio personer att utbildas i hur man bemöter sexualbrottsoffer. Utbildningen genomförs av Brottsoffermyndigheten och det tycker vi är ett bra initiativ, säger Anders Danielsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om