Amerikanska bombplan landade på F21

Två bombplan av modell B-1B från USA landade på F21 i måndags. Förhoppningen är att stärka banden mellan länderna, men amerikansk närvaro kan också medföra att hotbilden blir större.

Planen landade i måndags. De är utrustade med fyra turbinmotorer som var och en är lika starka som ett JAS-plan.

Planen landade i måndags. De är utrustade med fyra turbinmotorer som var och en är lika starka som ett JAS-plan.

Foto: Hampus Zetterkvist

Luleå2023-06-20 21:00

Övningen är ett steg i processen att integrera Sverige i Nato. I några dagar framöver kommer flygen att både ses och höras över Norrbotten. 

– Målet är att visa att vi har ett starkt försvar här uppe, säger Carl-Fredrik Edström, flottiljchef på F21.

Övningen har planerats sedan länge. Den amerikanska brigadgeneralen Bryony Terrell är nöjd med hur det har blivit uppstyrt.

– Det är viktigt för oss att alltid försöka förstärka vårt samarbete genom att jobba och öva ihop. Vi ser vad Sverige kan bidra med i Nato och vi ser fram emot ett vidare samarbete framöver, säger hon.

undefined
Från vänster: Brigadgeneral Bryony Terrell, ställföreträdande flygvapenchef Tommy Petersson och Carl-Fredrik Edström, flottiljchef på F21.

Sveriges ställföreträdande flygvapenchef Tommy Petersson hoppas att det redan starka bandet mellan Sverige och USA blir ännu starkare.

– USA är tillsammans med Finland en av våra viktigaste samarbetspartners. Vi vill skicka en signal att vi kan samarbeta och förhoppningen är att vi visar oss kvalificerade nog för ett fortsatt samarbete.

De tio meter höga planen behövde minst en tre kilometer lång start- och landningssträcka, något som gjorde Luleå extra attraktivt. Direkt innanför uppgången är sittplatserna för vapenteknikern och radarteknikern. Kenneth "Hydra" Beck säger att jobbet innebär mycket matte.

– Alla mina grundskollärare hade rätt, matte är viktigt, säger han med ett skratt.

undefined
Vapensystemteknikern Kenneth Beck och piloten Miles D'Ascensio gav oss en rundtur i en av planen.

I cockpit står piloten Miles D'Ascensio, som flugit den här typen av plan i just över tio månader. 

– De är ganska coola, väldigt snabba och så. Ett rejält lyft från de T38:or jag flög när jag utbildade mig.

Planen flyger på mellan 6000-9000 meters höjd, och kan uppnå hastigheter så höga som Mach 1,25, alltså 1,25 gånger snabbare än ljudet. 

Den amerikanska närvaron innebär inte bara guld och gröna skogar. Ju mer österut Nato tar sig, desto större säkerhetsrisk kan det innebära. Till Sveriges Radio säger Emelie Thorburn, som är forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, att maktbalansen i Europa på senare tid har skiftat norrut och österut i samband med Putins invasion av Ukraina. 

Men Carl-Fredrik Edström, som är flottiljchef på F21, tror snarare att amerikansk närvaro i Norrbotten kommer ha en annan effekt.

– Alla typer av samarbete har en stabiliserande effekt. Det finns en militär term man använder: avskräckande. Men det man är ute efter är en stabilisering, att visa att man har så pass starkt försvar här uppe i norr.

undefined
"Samarbetet är viktigt för det försämrade säkerhetsläget i Europa", saäger Carl Fredrik Edström, flottiljchef på F21.

I måndags kom Försvarsberedningens rapport "Allvarstid". I rapporten bedömer de att risken för väpnat angrepp mot Sverige har ökat och att det största hotet är Ryssland.

– De har ju visat gång på gång att de inte respekterar internationella lagar. De har invaderat ett land, där de har begått krigsbrott och de har visat att de också bygger ny militärförmåga aktivt för att kunna hålla igång kriget. 

Situationen i Ukraina har gjort att Carl-Fredrik Edström och F21 upplever en hotbild mot norra delen av Europa, på grund av landsgränsen mot Ryssland. Gemensamma övningar är inget nytt, men på senaste tiden har de blivit fler. Utländska plan i himlen kommer därför inte vara en ovanlig företeelse i Norrbotten framöver.

– Det visar på att vi växer och att vi är väl förberedda om något händer. Vi tar in fler värnpliktiga, ser till att vara vältränade och väl övade. För tre år sedan trodde man aldrig att Ryssland kunde göra något sådant här. Vad är nästa drag? Det är väldigt svårt att veta, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!