"Ambulansberedskapen i Norrbotten är urusel"

Ambulansberedskapen i Norrbotten är urusel. Det hävdar Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet. Tre gånger så många enheter krävs för att täcka behovet, påstår han. "Folk dör – och vi skriver avvikelser på det.

Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet, larmar om usel ambulansberedskap i Norrbotten som redan leder till ond bråd död. "Beredskapen är urusel. Man spelar Monopol med liv", säger han.

Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet, larmar om usel ambulansberedskap i Norrbotten som redan leder till ond bråd död. "Beredskapen är urusel. Man spelar Monopol med liv", säger han.

Foto: Thomas Möller/Montage

Luleå2022-07-24 15:46

Det är en otäck beskrivning av ambulanssjukvården i Norrbotten som Henrik Johansson presenterar. Uppgifter som han för fram i ljuset mindre än en vecka efter att han sagt sitt om det nya larmsystemet STEP som SOS alarm infört.

Henrik Johansson uppger att grund för hans kritik är en kartläggning som Ambulansförbundet gjort med hjälp av en extern aktör, där verksamheten fått en genomlysning, kopplat till infrastruktur, demografi, vårdtryck, söktryck och akutmottagningarnas situation.

Beredskapen och utryckningstider i spåren på den håller inte måttet, anser han.

– Vi har tittat på dimensioneringen, alltså hur mycket ambulanser man har i förhållande till population. Vi har gjort en grannlaga granskning över hela Sverige. Och där sticker Norrbotten ut, säger Henrik Johansson och fortsätter:

– Det väl ingen som är bäst i klassen, utan det är en negativ trend i hela riket. Men det vi tycker är otäckt med Norrbotten, och det vi också har kritiserat tillsammans med Svensk pilotförening, det är att man på ena sidan verkar ösa ut pengar på till exempel kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg, samtidigt som man inte stärker upp den beredskap som verkligen behövs.

Han pekar även på en granskning som SVT:s Uppdrag granskning presenterade i vintras, som avslöjade stora brister i ambulansberedskapen.

– Vi känner någonstans att man gör inte sin läxa här, beredskapen är urusel helt enkelt.

Skulle det hända något i samhället av stor dignitet, en väderhändelse eller något annat – då är inte Region Norrbotten, som han uttrycker det, "byxade" för uppgiften.

– Det här slår på hela sjukvårdsapparaten. Att prata om beredskap i Norrbotten, det blir näst intill löjeväckande. 

Vilka signaler har du fått från ambulanssjukvårdare i Norrbotten?

– Det är hela tiden den där samvetsstressen över att veta att, "vi kommer inte att hinna fram". Dessutom det här att man ska tiga om det. Det finns någon slags tystnadskultur, att man inte ska ta upp de här sakerna. Men alla som arbetar i den här verksamheten vet att de inte kommer att hinna fram.

Hur mår dom?

– Dom mår pyton, och många lämnar yrket. Man blir maktlös. Vissa saker kan man tycka olika om, men det finns ingen inom ambulanssjukvården som säger att beredskapen är god i Norrbotten. Den är urusel.

Den här situationen slår givetvis hårdast mot de som har det största behovet, konstaterar Henrik Johansson. De gamla och sköra i Norrbottens inland.

– Det är ett stort svek, och man spelar verkligen Monopol med liv. Det här är människor som är i en svår tid av livet och är i behov av god vård. Det är dom mest utsatta, som har betala skatt i ett helt liv. 

Nedmonteringen av ambulansberedskapen har pågått under lång tid i Sverige, menar Henrik Johansson. I dag sker knappt några övningar.

– Så här säger vi från facket: Vi hade hellre velat ligga och vänta på en ambulans 1988, än 2022. Och det säger ganska mycket. Allt var inte bättre förr. Men beredskapen, den var hundra gånger bättre. 

På många håll i landet, som i Norrbotten, följs inte den lagstiftning som finns i form av föreskrifter från Socialstyrelsen, hävdar Henrik Johansson. 

I dag dör människor på grund av situationen.

– Vi är ett fackförbund som ska tillvarata arbetstagarnas intressen. Men vår stora strid i dag, den är mot dom som slaktar vår beredskap. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!