Trots att riksdagen den 31 maj 2000 antog den så kallade nationella handlingsplanen för handikappolitiken är hindren fortfarande många för alla med funktionshinder. Det handlar om allt från tillgänglighet i lokaler till brist på personliga assistenter eller ledsagare.
Fem frågor
Målet är att alla funktionshindade ska kunna bli fullt delaktiga i samhällslivet före 2010. Men dit är vägen fortfarande lång.HSO hade på tisdagskvällen bjudit in representanter för alla större partier på länsnivå till en debatt i Sunderbyns folkhögskola. Medverkade gjorde Lars U Granberg (s), Ingmarie Åberg (v), Agneta Granström (mp), Anders Pettersson (kd), Kenneth Backgård (ns), Stefan Tornberg (c), Jens Sundström (fp) och Krister Hammarberg (m).
Politikerna hade fem frågeställningar att ge svar på:
Gäller parollen "Arbete år alla" även funktionshindrade?
Hur ska handlingsplanens krav på tillgänglighet till lokaler, information, kommunikation och utbildning klaras?
Hur ska tillgången till rehabilitering och habilitering säkras för personer med funktionshinder?
Kommer människor med låg inkomst ha råd att lösa ut mediciner, hjälpmedel och ta sig till sjukvården även efter valet?
Hur ska funktionshindrades kunskaper om vården tas till vara?
Debattlusta
Förslagen och löftena från de olika partierna var många. Redan efter första frågan var emellertid tidsschemat ruckat på grund av debattlustan. Att sammanfatta debatten i artikelform på ett rättvist och fullständigt sätt är förstås omöjligt.Kort kan dock redovisas att alla var eniga om att funktionshindrade måste ges jobb och ses som en resurs. Likaså var enigheten stor när det gällde en skärpning av lagstiftningen. Det ska bli tillåtet med sanktioner mot innehavare av lokaler som stänger funktionshindrade ute.
Där har för övrigt länets kommuner en hel del att själva arbeta på.
Enligt HSO:s egen undersökning är det bara Älvsbyns kommun som har full tillgänglighet till sina lokaler.