Allt fler åker fast för fusk med bidrag

bedrägerier. Allt fler norrbottningar åker fast för bidragsfusk - bara hittills i år har försäkringskassan polisanmält 47 personer. Främst handlar det om fusk med den tillfälliga föräldrapenningen.

Luleå2007-07-17 00:00
Över hela landet pågår försäkringskassans omfattande satsning på att komma åt bidragsfuskandet. Bara i Stockholmsområdet har hittills i år nästan 4 000 utredningar om misstänkt bidragsfusk gjorts och nästan 50 miljoner kronor krävts tillbaka. Det är fler utredningar och mer pengar än under hela förra året. Det visar siffror som Sveriges Radio Stockholm tagit fram.

Samma trend

Pekka Kairento, länsdirektör på försäkringskassan i Norrbotten, menar att trenden är likadan här. Förra året anställdes nio personer på försäkringskassan i Norrbotten enbart för att komma åt fusket - deras arbete börjar nu ge resultat:

- Vi polisanmäler allt fler personer för olika former av fusk, de som jobbar med detta har blivit mer varma i kläderna nu, säger Kairento.

Bara hittills i år har 47 personer polisanmälts för bidragsfusk - det kan jämföras med 38 personer under hela 2006.

Tar ut semester istället

Främst handlar det om oegentligheter med den tillfälliga föräldrapenningen (vård av sjukt barn). Försäkringskassan tar då kontakt med arbetsgivarna för att kontrollera att den anställde verkligen varit borta från jobbet för att ta hand om sitt sjuka barn. Det förekommer att föräldrar ansöker om pengarna, men ändå jobbar och har sina barn på förskolan eller samtidigt tar ut en annan ledighet i form av exempelvis semester, kompledighet eller fridagar.

"Flyt i arbetet"

Men det handlar även om andra typer av fuskande, till exempel med sjuk- och aktivitetsersättningen eller bostadsbidraget.

Försäkringskassan i Norrbotten håller just nu på med 350 utredningar om bidragsfusk, även det kan jämföras med 317 utredningar under hela förra året:

- Vi har börjat få flyt på vårt arbete och har aldrig tidigare arbetat så systematiskt med detta som vi gör i dag, säger
Ingrid Nilsson, områdeschef.

Gör bara stickprov

Hon menar att det är betydligt svårare för fuskarna att klara sig undan i dag än tidigare. Men hur många som egentligen fuskar är svårt att bedöma:

- Det handlar ju ändå om en oerhört stor mängd ansökningar som kommer in till oss. Det vi kan göra är att göra stickprov och gå vidare med de tips vi får in, men vi kan aldrig upptäcka allt.

Den som anses skyldig till bidragsfusk kan dömas för bedrägeri till böter eller fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om