Tidigare var det is i så gott som hela Bottenviken inklusive delar av Norra Kvarken och det var assistansbehov till de flesta hamnarna. Den senaste tidens sydliga vindar har dock inneburit att isen sats i rörelse och nu trycks ihop i den nordostliga delen. Samtidigt som det öppnat upp sig från Skelleftebukten och sydvart på svenska sidan, har det tryckts ihop på den finska. Framförallt med besvärliga stampvallar i nordöstra delen.
Än så länge är det Atle, Ymer och de andra isbrytarna som jobbar, men deras tid är ute inom en tjugoårsperiod.
– Det är ett långsiktigt arbete, och dyrt. Runt en miljard kostar en isbrytare, säger Jonny Lindvall, controller vid isbrytarledningen.
Samarbete
Hur den stora kostnaden ska finansieras är oklart.
– Olika lösningar är möjliga. Bland andra olika former av samarbete. Att en isbrytare som på vintern bryter is används på sommaren för forskning i Arctis till exempel. I Finland byter man till en ny typ av Atle, ett fartyg som kan göra mer jobb som nödbogsering och oljebekämpning.
Privata aktörer är en annan lösning. Det finns isbrytare som arbetar i Nordsjön som ägs av privata bolag. Under vintern används dom som isbrytare.
Inte förrän mellan 2020 och 2030 kommer isbrytarna att bytas ut.
– De är i relativt gott skick, vi har kostat på ett par 100 miljoner så det är inget fel på skrovet eller maskinellt, men den ekonomiska livslängden är slut och det är dags att förnya flottan.
Väderutvecklingen pekar mot fortsatt kyla i norr även om den extrema kylan lindrats något. Detta innebär fortsatt istillväxt och assistansbehov i Bottenviken.
Assisterar
Ale har sett till att den intensiva trafiken på Skelleftehamn fått hjälp medan Atle passat norr därom.
Kontio, Ymer och Otso har assisterat på finska sidan från Tornio i norr ned till Kokkola i södra Bottenviken.
Efter detta fortsatte Atle, Kontio och Ymer att assistera i de norra delarna medan Ale fortsatte att passa Skelleftebukten och söderut mot Norra Kvarken.
Otso tar i första hand om trafiken på de sydliga finska hamnarna i Bottenviken. Efter en mild inledning på denna säsong har nu vintern och kylan gett istillväxt i framförallt de norra farvattnen.