Luleå Energi skulle byta ut ledningsnätet på ön Likskär och valde att lägga ut jobbet på entreprenad. Det gick till Vattenfall, som i sin tur lejde in två underentreprenörer – bland annat Enboms Alltjänst från Öjebyn.
Ägaren hade under årens lopp gjort många jobb åt Vattenfall och sågs allmänt som en bra extraresurs. Men nu behövdes mer extrafolk och han ringde i sin tur in ytterligare två montörer från Arvidsjaur.
12 000 volt
Och på deras första dag på det nya jobbet, var katastrofen ett faktum. 42-årige Patrik Lundmark klättrade upp i en spänningslös stolpe medan kompisen stannade på backen, då deras arbete var att ansluta de nya luftledningarna med kundmätarskåpet.
Men något gick alldeles galet och Lundmark fick 12 000 volt genom kroppen.
Parallellt med lågspänningsledningen höll Vattenfall på att bygga en helt ny högspänningsledning. De gamla stolparna lutades åt sidan, så att man hade ström hela tiden men kunde montera de nya stolparna och ledningarna, en vedertagen metod i branschen. Men Lundmark kom för nära. Alldeles för nära.
Alla bär skuld
Kammaråklagare Christer B Jarlås anser att alla inblandade företag bär skuld i detta och har stämt dem för arbetsmiljöbrott med vållande till annans död. Han yrkar också att samtliga ska åläggas en företagsbot om minst 1,5 miljoner kronor vardera, utöver de skadestånd han menar att änkan och barnen ska ha.
Jarlås säger till PT att det rent allmänt varit dåligt med säkerhetstänk, riskanalyser och ansvarsfördelning, men anser att metoden att luta stolparna åt sidan var det allvarligaste misstaget.
– Må vara att det är en vedertagen metod, men om just de två stolparna närmast lågspänningsledningen bara varit nergrävda en meter och övriga 2–2,5 meter, kan man inte bara klippa stagningen och luta dem åt sidan.
Vems ansvar?
Försvaret å sin sida, var inte överens om så mycket.
Luleå Energi anser att Vattenfall tagit på sig entreprenaden och därmed har ansvaret för arbetet och arbetsmiljön, samt samordningsansvaret mellan parterna.
Vattenfall å sin sida, menar att de skulle göra en ”utförande-entreprenad” medan huvudansvaret låg hos Luleå Energi. Och Piteföretaget såg sig som inhyrd personal, med samma ansvar som alla andra att prata om och reagera över risker, men inte mer. ”Vattenfall har alltid tagit det stora arbetsgivaransvaret”. Rättegången fortsätter i dag.