I torsdags rapporterades det om algblomning i Holfjärden, strax ovanför kommungränsen ner till Piteå, och när proverna väl analyserats av Umeå Marina Forskningscentrum i helgen kunde man konstatera att vattnet innehöll potentiellt toxinproducerande cyanobakterien Dolichospermum.
Vattnet kan alltså innehålla gifter som kan resultera i svåra konsekvenser.
– Speciellt barn och hundar är riskgrupp. De får lättare i sig vatten och kan då bli allvarligt sjuka, säger Anniina Saarinen, akvatisk ekolog på Länsstyrelsen Västerbotten.
Informationscentralen Bottniska Viken, ICBV, uppmanar nu allmänheten att hålla sig borta från vattnet så länge man ser algblomningar på vattenytan eller om vattnet är grumligt.
–Det är oftast grönt på vattenytan eller en yta av små prickar i grön, blågrön, eller gulgrön färg.
Algblomning är egentligen inte alger, utan bakterier som kan fotosyntetisera. Alla producerar nödvändigtvis inte gifter, men om man ser något man tror är en algblomning ska man hålla sig borta.
– Då är det viktigt att man väljer en annan plats att bada.
– Man ska alltid utgå från att en algblomning kan vara giftig. Oftast består de av cyanobakterier på sommaren, och där är det flera arter som kan producera toxiner.
På Luleå kommuns hemsida nämner man att alggifterna kan finnas kvar i vattnet även några dagar efter blomningen, så därför kan det vara bra att hålla koll även på äldre misstänkta platser.
Det finns till exempel bekräftade och misstänkta algblomningar även uppe vid Sandöskatan och vidare i Kalix och Haparanda.
Algblomningar tenderar att ske när det är varmt och stilla berättar Anniina Saarinen, akvatisk ekolog på Länsstyrelsen Västerbotten, och i helgen var det sådana förutsättningar så det skulle kunna ha blommat på fler platser.
– I helgen har vi fått några rapporter om algblomning uppe i Bottenviken, så det är bra om man håller ögonen uppe och rapporterar om man hittar.
Även de kommande dagarna kan förutsättningarna vara passande för bakterierna. SMHI:s prognoser visar nämligen på varma dagar med uppemot 30 grader i kommunen.
Men så länge vattnet ser rent ut ska det inte vara några problem att hoppa i.
– Om vattnet ser klart ut och det inte finns någonting som antyder att det är en algblomning så kan man bada.
ICBV vill att de som upptäcker algblomning rapporterar in sina fynd.
Det kan man antingen göra genom att höra av sig till sin kommuns miljökontor eller direkt till informationscentralen via telefon (010-225 41 11), eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).
Nedan är Länsstyrelsens karta över bekräftade och misstänkta fall av algblomning i länet.