Fredrik Lindblad är ambulanssjuksköterska i Jokkmokk, där en dagambulans finns på plats varje vardag mellan klockan sju och klockan 16, och en dygnsambulans som går hela dygnet.
Fram tills nu har vissa stationer haft arbetstidsförkortning på två timmar i veckan för matraster som inte tas ut. Andra har haft en kombination av arbetstidsförkortning och ekonomisk ersättning. I Jokkmokk har de anställda fått betalt för den tid som de är på jobbet, alltså inga löneavdrag för lunch- och middagsraster. Istället har de tagit så kallat måltidsuppehåll.
– Det betyder att vi går och äter när det är lugnt. Visst kan det bli sent ibland, men man hinner alltid få i sig något mellanmål, säger Fredrik Lindblad.
Regionen har beslutat att samma villkor ska gälla vid samtliga ambulansstationer. Arbetstidsförkortningen skulle enligt arbetsgivarens förslag bytas ut mot 1 000 kronor i ersättning per månad för raster som inte kan tas ut. Alldeles för lite, ansåg den fackliga parten Vårdförbundet.
Regionen sade då upp avtalet och på onsdag löper uppsägningstiden alltså ut. Om ingen annan överenskommelse görs ska regionens ambulanssjuksköterskor alltså ta ut schemalagd obetald matrast, som de måste ta ut senast fem timmar efter ett påbörjat arbetspass. Obetald matrast innebär att den anställda har rätt att lämna arbetsplatsen och är inte skyldig att ta med sig sin sökare.
– På en liten ort måste ambulansen ställas under den tiden då personalen har rast. Om man går hem på rasten, tar en skogspromenad och lämnar sin sökare på stationen kan det ju komma ett prio ett-larm under den tiden, säger Elisabeth Lindblad, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.
– Lunchen går ju att lösa, men när dagambulansens personal går hem har vi bara en ambulans igång. En kollega skickade ett mail till verksamhetschefen och fick till svar att vi får skriva övertid om vi är ute på ett larm under tiden vi ska ta rast. Men vi har inte fått klarhet i hur vi ska göra med rasterna om vi sitter på stationen och väntar. Det kan ju komma ett larm, säger Fredrik Lindblad.
Under en arbetsplatsträff på tisdagen fick han beskedet att ambulansen ska stå stilla under de 30 minuter som sköterskan tar rast på eftermiddag/kväll.
Helst skulle han se att ambulanspersonalen får betalt för hela den tid som de är på jobbet och att de får fortsätta att ta sina matpauser när det passar.
– Vi vill ju vara tillgängliga, det är vår önskan att kunna göra vårt jobb. Det har varit väldigt svårt inom regionen den sista tiden, säger han.
Enligt Fredrik Lindblad har personalen inte heller fått besked om hur deras schema kommer att förändras i och med införandet av EU:s arbetsdirektiv. Direktivet reglerar att dygnsvilans ska vara minst elva timmar under en 24-timmarsperiod.
Fredrik Lindblad uppger att regionen inte har gått ut med information till honom och hans kollegor. Han fick veta vad som var på gång från Vårdförbundet, i samband med en skyddsrond.
–Från regionens sida handlar det om att man vill lägga ut mer tid på ambulanspersonalen. På en del stationer har de ju haft två timmar kortare veckoarbetstid, det är ett arbetspass i månaden, säger Elisabeth Lindblad och påpekar att de erbjudna 1 000 kronorna inte kompenserar för det och det är därför förhandlingen med arbetsgivaren har avslutats i oenighet.