Utöver Nyckelvittnet är den så kallade "Medlaren", en 30-årig man från Boden, den som i polisförhör har givit de mest detaljerade redogörelserna kring mordet på den 25-åriga kvinnan på Notviken.
Polisen beskriver honom som en "ledare" inom en gruppering i Luleå/Boden och av förundersökningen framgår att han kan ha försökt lösa konflikterna mellan de olika parterna innan dödsskjutningen.
Dessutom visar filmdokumentation att han mötte den misstänkte mördaren och den medåtalade 33-åringen en knapp timme innan mordet.
Förhoppningarna var därför stora på att mannen skulle berätta ännu mer vid rättegången – men i stället drabbades han av svår minnesförlust, bröt samman i gråt och beskrev hur dåligt han mådde efter den brutala händelsen.
För åklagarna – som i stället tvingades börja spela upp polisförhör – innebar detta ett stort bakslag.
– Vi hade naturligtvis hoppats att han skulle berätta mer. Det här hör inte till vanligheterna och polisförhören har ett lägre bevisvärde, sa åklagaren Jonas Fjellström besviket.
Kan det tolkas som att han är rädd för sitt liv?
– Det vill jag hålla för mig själv för nu. Det finns alltid anledningar till att man inte vill lämna uppgifter men jag vill samtidigt inte ifrågasätta att det kan vara så som han har beskrivit. Det är en traumatisk händelse och därför kan man tänka sig att minnesförlust kan uppstå.
– Men rädsla har präglat hela förundersökningen. Alla, med något enstaka undantag, har uttryckt mycket stor rädsla i förhören, säger Fjällström som inte heller utesluter att fler vittnen kan drabbas av plötslig minnesförlust i de fortsatta förhandlingarna.
Finns det rentav misstanke om övergrepp i rättssak?
– Att vittnet skulle ha hotats? Jag säger inte att det är så men det är en tänkbar anledning. Frågan kommer ställas till honom senare i förhandlingarna.
Även försvarsadvokat Charlie Tvärenvigg, som företräder 33-åringen, beklagade den uppkomna situationen.
– Olyckligt. Men om det är så att han lider av posttraumatiskt stressyndrom kanske han inte minns mer.
Har du varit med om något liknande tidigare?
– Nej, det kan jag inte säga.
Viktor Banke, den mordåtalades försvarsadvokat, har däremot varit med om liknande scenarion tidigare.
– Det händer ju att folk inte minns, sen vet man inte alltid varför. Men generellt anses det från lagstiftaren att en förhörssituation hos polisen inte har samma bevisvärde som det som sägs i domstol.
Samtidigt har det skett en lagändring från den 1 januari i år, som innebär att möjligheterna att använda polisförhör som bevisning vid rättegångar har utökats.
– Det blir upp till domstolarna nu att förhandla hur detta ska bevisvärderas, säger Banke.
Fredagens förhandlingar började annars i ett grinigt tonläge mellan försvarsadvokaten och åklagarna, apropå den komplexa planeringen av målet. Viktor Banke – en av landets mest inkomstbringande advokater, enligt Expressen – önskade längre förhandlingsdagar för att hinna hem till sina barn, när åklagare Jonas Fjällström föreslog att han i stället skulle ”åta sig färre uppdrag”.
– Jag vaknade lycklig i dag men Jonas kanske inte hade fått sitt morgonkaffe? sa Viktor Banke efteråt.