Åklagaren yrkar på livstids fängelse för dubbelmord

Den man i 20-årsåldern som knivdödade sin mamma och broder i en villa i Svartöstaden i början av mars får sin dom på torsdag. Kammaråklagare Elin Björkén yrkar alltjämt på livstids fängelse för mord i två fall.

Den misstänkte mannen följde den fortsatta huvudförhandlingen på videolänk från rättspsyk i Öjebyn.

Den misstänkte mannen följde den fortsatta huvudförhandlingen på videolänk från rättspsyk i Öjebyn.

Foto: Christoffer Markström

Luleå2023-07-17 19:00

Klockan 06:22 på morgonen den 9 mars grips mannen i 20-årsåldern utanför en villa i Svartöstaden, Luleå. I bostaden ligger hans mamma och bror mördade med flera knivhugg.

På måndag var det fortsatt huvudförhandling i Luleå tingsrätt. Åklagare Björkén yrkade på livstids fängelse medan den misstänktes försvarare Sami Hietala vill att hans klient bör dömas till rättspsykiatrisk vård.

Anledningen till åklagarens yrkanden är för att hon vill minimera risken att han dömt till vård och att den misstänkte kan anses färdigvårdad efter 6 månader.

Advokat Hietala menar att vård är det enda rätta alternativet, precis som Rättsliga rådet föreslår. Advokaten nämnde ingenting om att vården ska innefatta särskild utskrivningsprövning.

Särskild utskrivningsprövning är en påföljd där den åtalade fälls för brott och döms till rättspsykiatrisk vård.

Det innebär att den dömde, som efter lagakraftvunnen dom, överförs från häktet till rättspsykiatrisk vård, inte kan skrivas ut av läkarna på den rättspsykiatriska kliniken. I de fall där påföljden kombineras med utskrivningsprövning krävs att Åklagarmyndigheten informeras om en intagen ansökt om permission eller utskrivning. 

Vid förvaltningsdomstolen prövas inte enbart patientens inlagor och utsagor utan också Åklagarmyndighetens syn på risken för återfall i brottslighet.

Det är förvaltningsdomstolen som beslutar om definitiv utskrivning efter förhandlingar i rätten. Läkarintygens betydelse har därmed minskat betydligt, eftersom Åklagarmyndighetens och domstolens jurister även tar hänsyn till den allmänna synen på brottet ifråga samt även till risken för återfall.

Det är förvaltningsrätten eller kammarrätten som tar ställning till om den dömdes önskan ska beviljas. Det är med andra ord inte vården som släpper ut personer på godtyckligt vis.

Vid förhandlingen i förvaltningsrätten lyssnar rätten till den dömde och till den chefsöverläkare som är ansvarig för vården samt även till en oberoende sakkunnig läkare. Dessutom får åklagaren tillfälle att uttala sig. Den dömde är inte ensam utan ska normalt också ha ett offentligt biträde vid sin sida.

Om förvaltningsrätten inte anser att tvångsvården ska upphöra ska frågan prövas återkommande var sjätte månad.

Dom meddelas klockan 14 på torsdag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!