Aborterna ökar bland kvinnor över 25

Aborterna bland unga kvinnor i Norrbotten har halverats sedan landstinget införde gratis preventivmedel. För äldre kvinnor fortsätter aborterna att öka. "De flesta som gör abort i dag är äldre än 25 år", säger Åke Berggren, överläkare för mödrahälsovården.

Enligt Åke Berggren, överläkare för mödrahälsovården i Norrbotten, är det en utmaning att minska aborterna bland äldre kvinnor. (Arkivbild)

Enligt Åke Berggren, överläkare för mödrahälsovården i Norrbotten, är det en utmaning att minska aborterna bland äldre kvinnor. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

LULEÅ2015-09-17 05:00

Sedan 2000 syns en uppgång i antalet aborter bland kvinnor äldre än 20 år i Sverige. Störst är ökningen i gruppen 25-29 år där antalet aborter per 1 000 kvinnor ökat med 21 procent. Det kan jämföras med tonåringarna där antalet aborter under samma period minskat med 28 procent.

– Att aborterna sjunkit bland yngre tror jag hänger ihop med de satsningar som gjorts med subventionerade preventivmedel och annat. Den grupp där aborterna stiger har inte hittat något bra preventivmedel, ofta av orosskäl. Det finns en väldigt utbredd hormonrädsla. Det är en stor skillnad mot förut, säger Lena Marions, docent och överläkare vid Södersjukhuset i Stockholm till TT.

"Nästa utmaning"

PT har tidigare berättat att aborterna bland kvinnor under 26 år halverats sedan Norrbottens läns landsting införde gratis preventivmedel för gruppen. Enligt Åke Berggren, överläkare för mödrahälsovården i Norrbotten, har inte landstinget sett samma utveckling för äldre kvinnor.

– Tyvärr ser det ut som att aborterna ökat hos åldersgruppen som är äldre än 25 år även i Norrbotten. Det här blir nästa utmaning att ge sig i kast med, säger han.

Rädd för biverkningar

Åke Berggren tror att det är många orsaker som ligger bakom där hormonrädsla kan vara en del.

– Det kan vara så att man är lite mer rädd för biverkningar när man blir äldre. Har man högt blodtryck eller andra sjukdomar kan man inte använda alla preventivmedel, men det finns ofta ett alternativ, säger Åke Berggren.

Men enligt honom handlar mycket i grunden om inställningen till abort.

– Om man inte tänker sig att det är hela världen att bli oplanerat gravid och göra en medicinsk abort kanske man inte anstränger sig lika mycket för att skydda sig.

Erbjuder rådgivning

För att minska aborterna jobbar kvinnoklinikerna i Norrbotten med kontinuerlig fortbildning för rådgivare. Landstinget har dessutom påbörjat en satsning som fokuserar på att erbjuda långtidsverkande preventivmedel till kvinnor som gör abort.

– Vi har sett att risken att de ska bli oplanerat gravida igen är mycket stor. Därför ser vi till att ge dem bra rådgivning och vi försöker så långt som möjligt se till att kvinnan har ett preventivmedel efter aborten. Sedan är det inte alla som vill ha ett preventivmedel, säger Åke Berggren.

Skulle gratis preventivmedel till kvinnor äldre än 25 år minska aborterna även i den åldersgruppen?

– Jag har en känsla av att det skulle ha mindre betydelse i den gruppen. Många unga kvinnor utan inkomst har inte råd att slänga upp en tusenlapp för att betala en spiral eller p-stav. Om man är 30 år och arbetar är kostnaden inte det som styr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!