50 procent av dagordningen påverkas

Hälso- och sjukvården hör inte till de områden där EU bestämmer. Men landstinget berörs ändå –  50 procent av beslut landstingspolitiker fattar påverkas av EU.

Cirka 50 procent av de beslut landstingsrådet Kent Ögren (S) och de andra landstingspolitikerna fattar påverkas av EU.

Cirka 50 procent av de beslut landstingsrådet Kent Ögren (S) och de andra landstingspolitikerna fattar påverkas av EU.

Foto: Gunnar Westergren

LULEÅ2014-05-20 13:58

Landstingets främsta uppgift är att förse norrbottningar med hälso- och sjukvård. Just den verksamheten styr inte EU:s lagar över men den påverkas ändå av EU. Det finns riktlinjer, råd och strategier på området. Något som syns exempelvis i folkhälsoarbete och när det gäller säkerhet och kvalitet för läkemedel. Från EU finns även rekommendationer om hur tobaksanvändning bör minskas. Det finns även ett europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar som samordnar alla nationella hälsoskyddsmyndigheter.

Vård i andra länder

Det finns också regler som gör det möjligt att söka vård i andra medlemsstater. Något som norrbottningarna dock inte nyttjar i någon större grad.

– Det kommer möjligen efter att den nya patientlagstiftningen träder i kraft 1 januari 2015 som gör det möjligt att söka vård i annat landsting. När väl medborgarna vant sig vid att röra på sig kan jag tänka mig att patienter i exempelvis östra Norrbotten kan åka till Finland. Uleåborg har ett sjukhus ungefär som universitetssjukhuset i Umeå, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Precis som för en kommun berörs landstinget av EU:s lagstiftning vid upphandling. NLL upphandlar för 3,5 miljarder per år.

– Det har förlängt upphandlingstiden eftersom vi ofta har stora projekt som ombyggnation av Piteå älvdals sjukhus till exempel.

Ekonomiska muskler

Landstinget är också en av länets största arbetsgivare och arbetstidslagstiftning påverkar verksamheten. För något år sedan kom ny lagstiftning på det området som innehåller vissa minimiregler vad gäller veckovila, dygnsvila och sammanlagd veckoarbetstid.

– När den kom såg vi det som en riktig utmaning och var bekymrade över hur det skulle gå. Samtidigt är det ett bra instrument i processen. Vi kunde ha läkarnas tid förlagd till dagtid då vi har flest patienter och patienterna får möta en utvilad läkare, säger Ögren.

För att regionala projekt ska få pengar från EU:s fonder (läs mer om dem på sidan 8) krävs offentlig medfinansiering på ungefär halva kostnaden. Här är landstinget en av de aktörerna i länet som har störst ekonomiska muskler och bidrar med finansiering till många projekt.

– Vi har 23 miljoner årligen i vår budget till olika projekt. Många projekt sträcker sig över två, tre år vilket låser upp en del av pengarna men vi har ungefär nio, tio friska miljoner varje år, säger Kent Ögren.

FAKTA Det här bestämmer inte EU över

EU bestämmer inte över frågor som enbart rör det enskilda landet. Exempelvis:

Inkomstskatter

Hälso- och sjukvård

Skolan

Pensioner

Barnbidrag

Källa: EU-upplysningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!