Om smittspridningen av covid-19 och belastningen på sjukvården minskar är målet att sjukvården i länet ska börja fungera normalt tidigast i september år. Regionledningens bedömning är att pandemins effekter kommer att påverka både tillgänglighet och produktion "i betydande grad" även under 2022. Längre väntetider till besök är en av orsakerna, en annan är ett ökat vårdbehov i spåren av coronapandemin.
– Jag har fått i uppdrag av regionråden att ta fram underlag som visar hur läget ser ut om vi ska försöka arbeta oss fram till att kunna säkerställa vårdgarantin, och hur länge det skulle ta, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.
I underlaget från regiondirektören ingår den sjukvård som har flyttats fram under pandemin, men hon påpekar att det redan före utbrottet av covid-19 fanns delar i vården som regionen inte klarade av inom vårdgarantin. Den totala kostnaden för att kunna komma i kapp och kunna säkerställa att vårdgarantin uppfylls för norrbottningarna uppgår enligt regiondirektören till ungefär 400 miljoner kronor.
– Det vi gör nu är att grovt försöka uppskatta en tidsplan för att klara detta. Uppdraget ska börja formaliseras under hösten i de strategiska planerna. Målet är inte bara att vi ska komma till rätta med köerna som har orsakats av pandemin, utan att vi ska bli ännu bättre på att säkerställa att vi håller vårdgarantin, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
För att hantera kön inom primärvården krävs förutom inhyrda läkare och visstidsanställda sjuksköterskor även nyrekrytering av personal till en kostnad av sex miljoner kronor. För att kunna arbeta bort vårdskulden när det gäller operationer måste extra kapacitet motsvarande 2 700 operationer upphandlas. Inom vuxenpsykiatrin väntar 400 patienter på psykologutredning och 600 på läkarbesök. Inom samtliga sjukvårdsområden uppskattas antalet väntande patienter till 48 000.
När det gäller utbyte av vårdtjänster för att kunna hantera köerna samverkar Region Norrbotten främst med Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Nyligen kom också beskedet om att regionen får återta operationslokalerna vid Kalix sjukhus, som har hyrts av läkarjouren. Där hoppas regiondirektören att dagkirurgisk verksamhet ska komma igång redan under tidig höst.
– Det är en viktig kugge för oss för att komma snabbare i fas med de operationer som vi har tvingats lägga åt sidan.
Regionen har hunnit upphandla vårdtjänster för mellan sex och åtta miljoner kronor, målet är att kunna upphandla för 40 miljoner nu kommande halvår. Budgeten för att kunna upphandla vård externt är 70 miljoner kronor, enligt regiondirektören. Att upphandla vård från Finland har tidigare lyfts fram som ett alternativ.
– När vi gör de stora upphandlingarna är det fullt möjligt att även finska företag kommer in med anbud. Vi har redan ett samarbete med våra finska kollegor, sedan länge köper vi bland annat viss röntgenverksamhet.
När det gäller vad Norrbotten skulle kunna sälja till andra regioner tror regiondirektören främst på ortopedisk verksamhet.
– Redan innan pandemin diskuterade vi hur vi skulle kunna erbjuda den mycket effektiva ortopediska vård vi har i Piteå till andra regioner. Där ser vi att vi kan skala upp för att börja sälja till andra.