285 miljoner till kommunerna

Regeringens budgetförslag innebär stora investeringar som finansieras med skattehöjningar. En majoritet av svenskarna får mindre kvar i plånboken.– Vinnarna är alla som tror på ett solidariskt samhälle, säger Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten.

Riksdagsledamöterna Hannah Bergstedt och Fredrik Lundh Sammeli är nöjd med budgeten. ”Det innebär kraftfulla investeringar i individer men även viktiga saker som infrastruktur och bostäder”, säger Hannah Bergstedt.

Riksdagsledamöterna Hannah Bergstedt och Fredrik Lundh Sammeli är nöjd med budgeten. ”Det innebär kraftfulla investeringar i individer men även viktiga saker som infrastruktur och bostäder”, säger Hannah Bergstedt.

Foto: Sofia Wellborg

LULEÅ2015-09-21 18:10

Videon är inte längre tillgänglig

Riksdagsledamöterna Fredrik Lundh Sammeli och Hannah Bergstedt (S) presenterade regeringens budgetförslag på Luleå gymnasieby i måndags. Finansplanen för 2016 innehåller reformer för 24,57 miljarder kronor. Största satsningarna görs på bostäder, vård och på en skattesänkning för pensionärer. Arbete, utbildning, infrastruktur och minskade klimatutsläpp är andra högprioriterade områden i budgeten.

– Mycket ligger inom jobbstrategin. Vi har varit väldigt tydliga med att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i Europa år 2020. Ett kaxigt mål som kommer att vara utmanande, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Miljoner

Enligt honom innebär budgetförslaget tillsammans med vårbudgeten en förstärkning på 285 miljoner kronor till Norrbottens kommuner.

– Vi har en regering som ser att kommuner och landsting har en riktigt tuff situation. Det här är en bra grund sedan behöver vi tillföra mer pengar i de kommande budgeterna, säger Lundh Sammeli.

Ökade anslag till landstingen innebär för Norrbottens del 62 miljoner kronor riktade till särskilda områden och investeringar.

– I regeringens budget prioriteras – precis som vi i Norrbotten redan fastslagit – de multisjuka äldre med svag ekonomi, genom att sjukvården för äldre än 85 görs gratis. Men regeringen gör också breda satsningar på kvinnors hälsa genom avgiftsfri mammografi och förstärkning av primärvårdens arbete med kvinnors hälsa, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S) i en kommentar till budgeten.

Skattehöjningar

Satsningarna finansieras framförallt genom skattehöjningar. Jobbskatteavdraget för höginkomsttagare trappas av och fler får betala statlig skatt. Dessutom höjs bränsleskatten och rot- och rutavdraget försämras. Sex av tio svenskar kan räkna med mindre disponibel inkomst nästa år.

– Vi ser det som helt naturligt att de med löner över 50 000 kronor är med och betalar mer än vad man tidigare har gjort, säger Lundh Sammeli.

Enligt honom är vinnarna alla som tror på ett solidariskt samhälle.

– Förlorarna är kanske de som tycker att skattesänkningar är det viktigaste.

Kritiserade utsläpp

Enligt Hannah Bergstedt bör man se budgetreformerna ur ett helhetsperspektiv när man talar om höjda bränsleskatter som ett dråpslag för landsbygden.

– Höjningen av bränsleskatten får mycket kritik, samtidigt står vi inför en stor utmaning med klimatutsläppen. Det är något som kommer att bli väldigt dyrt om vi inte tar ansvar för det nu, säger Hannah Bergstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!